Trimisul special al SUA în America de Sud îl acuză pe Chavez de iresponsabilitate

395
hugo-chavez-1Un oficial din cadrul Departamentului american de Stat, care se ocupă de America de Sud, l-a acuzat pe preşedintele venezuelan Hugo Chavez că dă dovadă de iresponsabilitate afirmând că un acord militar americano-columbian ar crea un climat belicos în regiune.

„Credem că nu este responsabil ca un lider ca preşedintele Chavez să vorbească despre un «vânt de război», deoarece nu serveşte cauzei păcii în această regiune”, a declarat Christopher McMullen, adjunctul secretarului de Stat pentru zona Anzilor, Brazilia şi Conul sudic, după o reuniune cu ministrul uruguyan de Externe, Gonzalo Fernandez.
Chavez a făcut aceste declaraţii în urmă cu 15 zile, la summitul Uniunii sud-americane a naţiunilor (Unasur), organizat la Quito. Marţi, el a adâncit conflictul, evocând o ” declaraţie de război” şi cerându-i ministrului său de Externe, Nicolas Maduro, să pregătească o „rupere” a relaţiilor diplomatice cu ţara vecină.
McMullen a fost deja în Brazilia şi urmează să meargă în Argentina pentru a înlătura îngrijorările liderilor acestor ţări pe tema acordului care le va permite Statelor Unite să folosească şapte baze militare din Columbia.
Un summit extraordinar al Unasur va fi organizat vineri la Bariloche, în Argentina, pentru a se încerca dezamorsarea tensiunilor generate de acest acord.
McMullen a reafirmat la Montevideo că Statele Unite nu vor să instaleze baze în reigune şi că vor încerca doar să ajute tehnic Columbia în lupta acesteia împotriva traficului de droguri şi a grupurilor armate.
Selecţie Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here