Trei pensiuni din Rânca, amendate de inspectorii sanitari-veterinari

323
rancaPe parcursul săptămânii trecute, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj au amendat administratorii a trei pensiuni turistice din staţiunea montană Rânca.

Fiecare pensiune a fost amendată cu suma de 600 lei pentru deficienţe privind manipularea, întreţinerea spaţiilor şi a condiţiilor de depozitare. “Inspectorii au urmărit normele igienico-sanitare şi nu au fost deloc mulţumiţi de ce au constatat. În bucătăriile celor trei pensiuni, vesela era pe jos, la voia întâmplării, iar cea murdară nu era spălată şi pusă laolaltă cu cea curată”, ne-a declarat Ion Iliuţă, şeful DSVSA Gorj. Conform acestuia, acţiunea a fost menită să disciplineze personalul angajat al pensiunilor, şi, din nefericire, din data de 10 decembrie 2009, când au început verificările la unităţile de cazare din Rânca s-au găsit numai neconformităţi. “De când am înfiinţat Coamndamentul de Iarnă şi de când s-a putut schia în staţiune, am amendat 9 pensiuni, primele amenzi aplicându-se chiar cu o săptămână înainte de Crăciun”, a mai spus Iliuţă.

În timpul acestor controale în zona Rânca, inspectorii sanitari-veterinari au amendat şi doi agenţi economici care făceau comerţ ambulant. “Acest tip de comerţ este destinat bâlciurilor şi târgurilor, nu în zonele unde oamenii vor să se recreeze şi să practice sporturi de iarnă”, a menţionat directorul DSVSA. Unul dintre aceştia a fost sancţionat cu suma de 2.000 lei, iar celălalt cu 600 de lei, ambii plătindu-şi amenzile.
Şi comercianţii din Târgul Auto au fost sancţionaţi
Reprezentanţii DSVSA Gorj au făcut mai multe verificări şi joi, 21 ianuarie, în Târgul Auto din municipiul Târgu-Jiu. Nu mare le-a fost mirarea inspectorilor să constate că un agent economic ce nu deţinea nici măcar autorizaţie sanitar-veterinară avea la vânzare produse zaharoase aduse din Germania, Ungaria şi Austria. “Acesta a fost amendat cu suma de 2.000 lei, mai întâi pentru că nu avea autoritzaţie, iar apoi, în urma controalelor amănunţite am constatat că deţinea o cantitate de 24 de kilograme de produse. Pentru produse comerciantul nu deţinea nici documente de provenienţă, iar acestea nu erau etichetate în limba română”, ne-a mai declarat Ion Iliuţă. Vânzătorul avea domiciliul în Drobeta Turnu-Severin, şi deoarece nu era expirată, cantitatea de produse i-a fost retrasă de la vânzare, inspectorii precizându-i s-o ia acasă şi s-o consume, nemaiexpunând-o spre comercializare.
În aceeaşi locaţie, şi un agent economic care valorifica mici a fost amendat cu suma de 600 de lei deoarece deţinea carne de mici vrac, şi nu ambalată, conform legilor în vigoare. “Cantiatea pe care acesta o deţinea era de aproape 20 de kilograme, iar comerciantul era din municipiul Târgu-Jiu”, a menţionat şeful DSVSA Gorj.
Totodată, în perioada 18 – 22 ianuarie, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat un număr de 74 controale în unităţi supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor din Târgu-Jiu, Rovinari, Novaci, Stoina, Băleşti, Motru, Câlnic, Baia de Fier, Peştişani, Samarineşti, Bărbăteşti, Bâlteni, Ţicleni, Turcineşti, zona Rânca, respectiv: 39 unităţi de procesare pâine, specialităţi de panificaţie, patiserie şi prăjituri; 13 unităţi de comercializare cu amănuntul şi ridicata a produselor alimentare; 14 unităţi de alimentaţie publică şi colectivă; o măcelărie; o fermă de păsări; două ferme porcine; cinci ferme bovine; mai multe pieţe agroalimentare din judeţ.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here