Trei parlamentari de Gorj vor să scutească CE Oltenia, CE Hunedoara și CET Govora de costurile achiziționării certificatelor verzi!

530

• Senatorul Iriza, principalul inițiator, crede cu tărie în posibilitatea modificării Legii 220/2008

După ce reușit să inițieze și să treacă în echipă legea de modificare a Codului Silvic, alături de parlamentarii de Gorj, Florin Cârciumaru și Mihai Weber, senatorul de Gorj, Scarlat Iriza, a decis să ducă la linia de start, în Parlamentul României, un alt proiect legislativ de amploare, care, odată promovat și promulgat, va ajuta iar CE Oltenia. De data aceasta este vorba despre modificarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, în sensul exceptării de la plata certificatelor verzi a consumului de energie electrică pentru extracția, prepararea și manipularea cărbunelui.

Complexul Energetic Oltenia are o mare pondere în acoperirea consumului final de energie electrică, în timp ce CEO, Complexul Energetic Hunedoara și CET Govora produc energie electrică la costul marginal, susțin inițiatorii proiectului în expunerea de motive, punctând apoi pe faptul că, din păcate, costul certificatelor verzi aferent consumului exploatărilor miniere conduce la creșterea prețului de vânzare la toate cele trei societăți. Consecința acestui lucru este diminuarea cotei lor de piață și implicit creșterea semnificativă a prețului energiei electrice la consumatorul final. Urmare a acestor lucruri, cei trei parlamentari solicită modificarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, în sensul exceptării de la plata certificatelor verzi a consumului de energie electrică pentru extracția, prepararea și manipularea cărbunelui.

Modificare extrem de importantă la o literă din lege
Mai exact, inițiatorii doresc ca art.8, al.1, lit b să fie reformulat de la forma actuală:
,,Cantintatea de energie electrică pentru care se stabilește obligația de achiziție a certificatelor verzi include: energia electrică utilizată pentru consum final propriu, altul decât consumul propriu tehnologic, de către un producător de energie electrică”, la următoarea: ,,Cantitatea de energie electrică pentru care se stabilește obligația de achiziție a certificatelor verzi include: energia electrică ultilizată de către un producător de energie electrică pentru consumul final propriu, altul decât consumul propriu tehnologic, altul decât consumul necesar pentru extracția, prepararea și manipularea materiilor prime folosite la producerea energiei electrice, în cazul unui producător de energie electrică care are în componența sa și extracția, prepararea și manipularea materiilor prime folosite în producerea energiei electrice, indiferent de poziția locului de consum și de modalitatea de transport a materiei prime extrase”.

Concurență neloială!
Procedura nu este una ușoară, dar posibilă, susține senatorul Scarlat Iriza, cel care a și anunțat public demersul făcut deja, de săptămâna trecută, în Parlament. ,,Am depus, împreună cu colegii mei, Florin Cârciumaru și Mihai Weber, un proiect de lege prin care vrem să scutim Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara și CET Govora de plata certificatelor verzi pentru energia consumată în carierele miniere. Asta deoarece carierele respective produc deja cărbune necesar pentru a realiza energie electrică. Numai pentru anul 2016, CEO a plătit peste 20 de milioane de lei pentru certificatele verzi ceea ce înseamnă 0,63% din costul unitar de 194,78 lei/MWh”, a subliniat senatorul Iriza, vorbind și de riscurile de preț la care sunt supuși producătorii pe cărbune și faptul că aceștia sunt afectați în raport cu Hidroelectrica, Nuclearelectrica și E-SRE.
,,Prin obligația lor de achiziționa certificate verzi, aceste trei unități subvenționează direct producătorii de energie din surse regenerabile, cu care concurează pe piața de energie electrică acest lucru fiind în contradicție cu principiile stipulate în Constituția României la art.135, al.2”, a mai precizat senatorul de Gorj, spunând că producătorii de cărbune sunt obligați să cumpere atât certificate verzi, cât și certificate de carbon, susținând la dublu politicile de mediu.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here