Trei Omagii editoriale – Ecouri George Drăghescu – 50

673

Trei apariții editoriale semnalează aniversarea vârstei rotunde – 50 de ani – ai Poetului și Actorului Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu – generosul George Drăghescu.

Enigmaticul GD în enigmistică!
„Greierele”, Supliment al revistei „Turburele”, revistă de enigmistică îi este dedicat în întregime. Suplimentul este realizat de Nelu Vasile (redactor), Bogdan Artene (tehnoredactor) și Grig Dobreanu (tehnoredactor și editor). Cinste lor!

Pe prima copertă tronează un aritmogrif de mari dimensiuni ale cifrei 50, cu definiții pe altă pagină. Aritmogriful e înconjurat de fotografii și desene – portrete șarjă – ale Poetului și Actorului George Drăghescu de la debuturile pe scena teatrală și cea editorială până la maturitate.

Mai găsim pe lângă aritmogrife, probleme de enigmistică, Săritura calului, Fantezii și niște gânduri ale Marelui Actor Național Florin Piersic, care-l consideră pe dragul de George „Nepotul meu”.

Afecțiunea lui Florin Piersic
„Nepotul meu”, George Drăghescu

Pe puștiul acesta l-am întâlnit chiar la Târgu Jiu, la teatrul care poartă numele minunatei artiste Elvira Godeanu…

Din ziua aceea ne-am apropiat și a devenit prietenul meu. .., „Ceștile de cafea” ar trebui să apară cel puțin de trei ori pe săptămână… și parcă nimeni nu le face, nu le adună, nu le pritocește și nu le „sfințește” precum talentatul actor și scriitor George Drăghescu.

Dacă vrea, dacă îi surâde, dacă mă înțelege, de azi, la ai mei patru ori douăzeci, îl doresc …„nepotul meu”!

Cu multă afecțiune,
Florin Piersic

Admirația lui Grigurcu
Albumul EX LIBRIS ELVIRA GODEANU reproduce în condiții tipografice de excepție – hârtie și tipar – este la Editura Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiținale Gorj, cu o postfață de Ion Popescu-Brădiceni, iar revista CEAȘCA DE CAFEA are un poem „La un rîu”, scris de criticul literar Gheorghe Grigurcu, care este și un talentat poet. Iată dovada:

 

La un rîu
Lui George Drăghescu

 

Cum curg apele-acelea

fără frîu

fără forme

sleite aidoma unor care

în care

nimeni nu s-a urcat niciodată

ne poartă de colo colo

între o pată dee culoare și alta

pe un cîmp infinit.

 

Coapsele lor slabe cum de

femei bătrîne

visează totuși la

vapoarele-ascunse

în sertarele mării.

GHEORGHE GRIGURCU

Grupaj de Ion PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here