Trei eleve au câştigat bilete la teatru, desenând femei maltratate

340

IMG_2324Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu a fost gazda unui concurs de desen, organizat în cadrul „Campaniei celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii”. Zece eleve de clasa a VIII-a au exprimat, cum au simţit, imaginea femeii maltratate.

Juriul a fost pus în dificultate, deoarece toate desenele au fost impresionante, însă, într-un final, ca la orice competiţie, s-au ales şi câştigătorii. Astfel, trei domnişoare vor merge la teatru la sfârşitul acestei săptămâni, însoţite de cine doresc ele.

Conducerea Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu a acceptat cu mare drag ca această instituţie de învăţământ să fie gazda concursului cu tema „Violenţa asupra femeii proiectată în desen”. Competiţia a fost organizată în cadrul „Campaniei celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii”. Specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, iniţiatorii acestei campanii, s-au deplasat la sediul Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” şi le-au propus elevelor să realizeze lucrări spontane în care să reliefeze femei agresate.

Zece concurente, trei câştigătoare

Fiind vorba despre ceva spontan, nimeni, în afară de organizatori, nu a ştiut tema. De altfel, fetele au fost luate prin surprindere, ele neştiind că vor participa la concurs până în momentul începerii acestuia. Astfel, o grupă de zece eleve de clasa a VIII-a a participat la concurs. IMG_2329Durata realizării desenelor a fost de 30 de minute, după care alte câteva minute bune au fost acordate membrilor juriului pentru a delibera. Din juriu au făcut parte specialişti ai DGASPC Gorj, dar şi profesori din cadrul liceului. Sarcina juriului a fost una destul de grea, întrucât toate desenele au fost reuşite şi impresionante. Cu toate acestea, într-un final s-a deci ca Elena Preda să obţină locul I, Oana-Rafaela Ciubucă locul II şi Andreea Ivănoiu locul III. Toate trei au câştigat diplome şi bilete la teatru, pentru o piesă care va fi pusă în scenă la sfârşitul acestei săptămâni şi la care fetele vor merge însoţite de cine doresc ele.

Imaginea violenţei este cunoscută şi de tineri

Deşi participantele la concursul de desen de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” sunt doar în clasa a VIII-a, ele au dat de înţeles că ştiu ce înseamnă violenţă şi au idee de măsurile ce se impun în cazurile de agresiune. „În desenul meu am vrut să exprim traseul victimei, de la cum arăta înainte şi după agresiune şi ceea ce trebuie să facă ea, adică să sesizeze autorităţile”, a declarat câştigătoarea locului I.

Concursul de desen a marcat cea de-a treia zi a „Campaniei celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii” şi a fost un succes, astfel că a fost atins scopul propus. „Până în prezent, putem spune că această campanie este un succes şi ne atingem scopul. Oamenii sunt foarte receptivi, iar faptul că interacţionează cu noi şi pun întrebări, înseamnă că vor recepţiona mesajul nostru şi vor şti ce trebuie să facă în cazurile de violenţă”, a precizat Corina Drăgan, consilier juridic DGASPC Gorj.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here