Trei directori ai CEO, trimişi în judecată în dosarul Turceni-Rovinari

700

Directorii din Complexul Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel şi Dumitru Cristea, dar şi salariatul CEO, Octavian Graure, au fost trimişi în judecată, joi, pe motiv că au prejudiciat complexurile energetice Turceni şi Rovinari cu 5,6 milioane euro, în urma activităţilor infracţionale desfăşurate în perioada 2007 – 2008. Din prejudiciul total de 19.676.456 de lei (aproximativ 5,6 milioane euro la cursul de schimb al acelei perioade), cu 2.737.054 de lei a fost prejudiciat complexul de la Rovinari şi cu 16.939.402 de lei cel de la Turceni.

În ceea ce-l priveşte pe Laurenţiu Ciurel, procurorii au reţinut că acesta, în calitate de director la Direcţia Investiţii din cadrul Complexului Energetic Rovinari (CER), a semnat pe 3 septembrie 2007, 19 decembrie 2007 şi 22 decembrie 2008 trei acte adiţionale la contractul de asistenţă juridică încheiat cu SCA “Şova şi Asociaţii”, prin care s-a suplimentat valoarea contractului de asistenţă juridică. Contractele au fost atribuite în mod direct către societatea de avocatură, fără niciun fel de procedură concurenţială şi fără ca sumele să fie prevăzute în Planul de Achiziţii Publice al companiei, actele fiind încheiate cu încălcarea atribuţiilor de serviciu.
“În executarea actelor adiţionale, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, inculpatul Ciurel Laurenţiu-Dan a semnat şi avizat din partea CER facturile şi notele de onorarii în valoare de 1.665.717,41 lei. Valoarea plătită efectiv este cu mult peste sumele estimate prin contractele adiţionale, iar banii plătiţi au provenit din fondurile de investiţii. Această conduită a condus la vătămarea intereselor legale ale CER şi a produs o pagubă CER în cuantum de 1.665.717,41 lei, proporţional cu sumele plătite nelegal şi corelativ obţinerii de foloase necuvenite către SCA «Şova şi Asociaţii»”, se arată în comunicatul DNA.

ciurelContract încheiat cu încălcarea atribuţiilor de serviciu
Ciurel mai este acuzat că, în calitate de director general şi ordonator de credite al CER, a încheiat la data de 14 februarie 2008 un alt contract de asistenţă cu SCA “Şova şi Asociaţii”, în contextul unui litigiu dintre societatea pe care o conducea şi Societatea Comercială pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA (ICM).
Contractul ar fi fost încheiat cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, într-un litigiu care avea ca obiect o presupusă datorie pe care CER ar fi avut-o către ICM. “Contractul de asistenţă juridică a fost încheiat, deşi complexul energetic beneficia deja de asistenţă juridică din partea societăţii de avocaţi, în baza contractului menţionat anterior, cu scopul exclusiv de a insera o clauză referitoare la plata unui comision de succes, în condiţiile în care, la momentul semnării contractului, părţile din litigiul principal se înţeleseseră deja asupra încheierii unei tranzacţii (înţelegeri)”, se precizează în comunicat.
Procurorii consideră că, în urma încheierii acestui contract, CER a fost prejudiciat cu suma de 1.071.336 de lei, din care 977.463 de lei comision de succes, ceea ce reprezintă totodată obţinerea unui folos necuvenit, în acelaşi cuantum, de către SCA “Şova şi Asociaţii”. Contractul respectiv, distinct de cel în legătură cu desulfurarea grupurilor energetice 3 şi 6, ar fi fost încheiat la insistenţele lui Şova, cel care a şi conceput termenii şi condiţiile contractului şi l-a semnat din partea societăţii de avocatură.
“Cu referire la acelaşi litigiu, la numai câteva zile după încheierea contractului de asistenţă juridică, respectiv la 19 februarie 2008, inculpatul Ciurel Laurenţiu-Dan a încheiat cu ICM tranzacţia (înţelegerea) prin care CER se obliga să achite către ICM suma totală de 82.139.822 lei în termen de cinci ani. Tranzacţia prin care CER se obliga să achite suma de bani menţionată a fost încheiată de inculpat fără ca acesta să aibă mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administraţie şi cu încălcarea Legii nr. 243/ 2005 care prevedea stingerea creanţei prin majorarea capitalului social al CER şi emiterea de noi acţiuni”, se mai menţionează în comunicatul DNA.

Fostul CER, prejudiciat
Procurorii au concluzionat că, prin această conduită infracţională, CER a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, corespunzător cu sumele plătite nelegal lichidatorului judiciar al ICM.
În legătură cu Dumitru Cristea, procurorii anticorupţie au reţinut că acesta, în calitate de director general şi ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni (CET), a încheiat cu SCA “Şova şi Asociaţii”, la 23 iulie 2007, un contract de asistenţă juridică, iar la data de 29 decembrie 2007, un act adiţional la acel contract, prin încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice şi a atribuţiilor de serviciu. În acest mod, bugetul CET a fost prejudiciat cu suma de 1.622.987 de lei prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal şi corelativ obţinerii de foloase necuvenite de către societatea de avocatură.

cristea turceniCristea mai are o condamnare
Cristea mai este acuzat că, în aceeaşi calitate de director general al CET, a încheiat în data de 1 noiembrie 2007 cu SCA “Şova şi Asociaţii” un alt act adiţional la contractul de asistenţă juridică din 23 iulie 2007, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu. Contractul de asistenţă juridică se referea la reprezentarea complexului Turceni în litigiul CET cu Electrica, pentru recuperarea unei datorii.
“Contractul de asistenţă juridică a fost încheiat, deşi societatea beneficia deja de asistenţă juridică din partea societăţii de avocaţi în baza contractului menţionat anterior, cu scopul exclusiv de a insera o clauză referitoare la plata unui comision de succes, în condiţiile în care, la momentul semnării contractului, părţile din litigiul principal se înţeleseseră deja asupra încheierii unei tranzacţii.
Contractul a fost încheiat la insistenţele lui Şova Dan-Coman, cel care a conceput termenii şi condiţiile respectivului act adiţional, totodată semnându-l din partea SCA «Şova şi Asociaţii»”, se precizează în comunicat.
Prin acest contract, CET ar fi fost prejudiciat cu suma de 1.142.400 de lei, corelativ obţinerii unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către SCA “Şova şi Asociaţii”.
graure-octavian-2Tot în calitate de director general, în data de 27 noiembrie 2007, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administraţie, Dumitru Cristea a încheiat cu reprezentanţii Electrica o înţelegere referitoare la obiectul litigiului comercial, prin care CET se obliga să renunţe la o parte din penalităţile de întârziere la plata energiei electrice. În acest mod, CET a fost prejudiciat cu suma totală de 12.931.936 de lei, corelativ obţinerii unui folos necuvenit de cealaltă parte în cuantum egal cu suma la care s-a renunţat.
“În calitate de director general, inculpatul Cristea Dumitru a încheiat la data de 13 februarie 2008 un alt contract de asistenţă juridică cu SCA «Şova şi Asociaţii» (relativ la litigiul CET vs. ICM), prin care a fost prevăzută plata unui comision de succes, în condiţiile în care, la acel moment, părţile din litigiul principal se înţeleseseră deja asupra încheierii unei tranzacţii. Contractul a fost încheiat la insistenţele lui Şova Dan-Coman, cel care a conceput termenii şi condiţiile respectivului act adiţional, totodată semnându-l din partea SCA «Şova şi Asociaţii». Ca urmare a încheierii acestui contract, CET a fost prejudiciat cu suma de 1.242.018 lei, corelativ obţinerii unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către SCA «Şova şi Asociaţii»”, mai arată procurorii DNA. De asemenea, pe 18 februarie 2008, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administraţie şi cu încălcarea legislaţiei în vigoare, Cristea a încheiat cu ICM o tranzacţie (înţelegere) prin care CET se obliga să achite către ICM suma totală de 69.520.556 de lei în termen de cinci ani. Astfel, CET recunoştea datoria fără ca litigiul să mai fie supus controlului judecătoresc.
Potrivit procurorilor, prin această conduită infracţională, interesele legale ale CET au fost vătămate prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii.
Premierul a fost şi el trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul Rovinari-Turceni, dar şi senatorul Dan Şova, aflat sub control judiciar, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi “Şova şi Asociaţii”, Laurenţiu Ciurel, la data faptelor având calitatea de director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, şi Octavian Laurenţiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here