Trei decenii şi jumătate, de la inaugurarea Muzeului de la Curtişoara

394

curtisoara 015Muzeul Arhitecturii populare de la Curtişoara a împlinit ieri nu mai puţin de 35 de ani de la înfiinţare. Cea care a pus bazele acestui muzeu în aer liber este regretata Elena Udrişte căreia, ieri, în cadrul unei ceremonii, i-a fost adus un omagiu. Cu aceeaşi ocazie, la Curtişoara a fost reinaugurată o casă ţărănească adusă din satul Brădiceni.

Trei decenii şi jumătate au trecut de la inaugurarea Muzeului de la Curtişoara. De-a lungul timpului, zeci de case şi nu numai au fost aduse în muzeu, prin strămutare, întregind imaginea vieţii satului de acum un secol sau chiar mai bine. Casa donată de familia Ciolofan este una dintre primele curtisoara 003strămutate la Curtişoara, la acest lucru contribuind chiar Elena Udrişte, cea care a pus bazele muzeului arhitecturii populare. Casa de la Brădiceni a rămas în patrimoniul muzeului timp de atâţia ani dar, din păcate, nu mereu a fost găsită interesantă de către conducerea instituţiei. „Casa a fost transferată din satul Brădiceni la sfârşitul anilor 70 de către Elena Udrişte. Casa a mai fost amenajată o dată dar, datorită unor incapacităţi manageriale, a fost dezafectată. Anul trecut am început reabilitarea ei. Se afla într-o stare foarte proastă. Am amenajat-o în stil tradiţional gorjenesc. Este compusă din trei camere, una dintre ele este o bucătărie, o cameră de dormit şi o încăpere unde se depozitau grâne şi alte produse”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”.

„Un omagiu adus Elenei Udrişte”

La reinaugurarea casei de la Brădiceni dar şi marcarea împlinirii celor 35 de ani de la înfiinţarea muzeului, la Curtişoara s-au strâns oficialităţi judeţene, oameni de cultură şi directori de instituţii culturale, oameni care îşi amintesc de Elena Udrişte dar şi copii şi vizitatori care au avut curiozitatea să străbată cu pasul dar şi cu privirea comorile gorjeneşti strânse în cadrul acestei colecţii muzeale.

„Se constată o îmbunătăţire la Muzeul de la Curtişoara. Ce s-a întâmplat astăzi (n.r. – ieri) este un omagiu adus Elenei Udrişte. Acest spaţiu are un potenţial mare, trebuie integrat în turism ca, la rândul său, tot Gorjul să fie un punct turstic. Este un loc în care poţi să îţi reîncarci bateriile”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Omul de cultură şi profesorul universitar Ion Mocioi, prezent de asemenea la eveniment, a putut aduce în atenţia celor prezenţi povestea muzeului de la Curtişoara, la a cărei realizare a pus, la rândul său, umărul. „Muzeul are istorie, sunt 35 de ani. Punem în valoare patrimoniul atât de valoros al judeţului”, a spus Mocioi.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here