Tratamentul eficient împotriva acneei

429

acneeaAcneea este evidentă în special la nivelul pielii de pe faţă şi de cele mai multe ori este confundată cu apariţia coşurilor. Zonele unde aceasta apare sunt variate. Dacă faţa este zona cea mai afectată, asta nu înseamnă că este şi singura. Acneea se poate localiza pe gât, pe umeri, pe spate.

Principalul factor de apariţie al acneei este secreţia de sebum în cantităţi mari, care determină astuparea porilor şi astfel blochează procesul de respiraţie al pielii. O altă cauză este şi înmulţirea excesivă a unei bacterii (Propionibacterium acnes) care determină apariţia bolii. Atunci când nu se aplică un tratament adecvat încă din fază incipientă, acneea poate lăsa urme care se vor vindeca foarte greu şi care sunt inestetice.

Acneea apare şi la fete dar şi la băieţi. La băieţi apare în perioada adolescenţei, în schimb la fete situaţia este alta, aşa cum ne explică specialiştii în medicină. Din cauza modificărilor hormonale din perioada ciclului menstrual, chiar şi la vârste mai înaintate, femeile pot avea acnee. Pentru multe femei acneea poate duce la dezamăgire şi uneori chiar la depresie. Şi asta se datorează aspectului inestetic.

Alţi factori de apariţie a acneei:

– renunţarea la pilulele contraceptive,

– anumite medicamente, dar mai cu seamă cele care tratează anumite afecţiuni psihice,

– modificări hormonale datorită apariţiei sarcinii dar şi a menopauzei,

– machiajul necorespunzător,

transmiterea pe cale ereditară.

Cum se poate vindeca acneea?

Specialiştii au găsit anumite metode de combatere a acneei dar încă se mai caută noi metode: mai accesibile şi mai performante.

Atunci când acneea se manifestă printr-o formă uşoară, tratamentul la îndemâna oricui ar fi spălarea de două ori pe zi cu apă călduţă şi un săpun destinat tratării coşurilor.

Cel mai indicat este să mergi la medic pentru a-ţi prescrie gelul adecvat pentru spălarea feţei dar şi a unei creme pentru a reduce secreţia de sebum şi pentru o vindecare rapidă. Dacă tratamentul nu dă roade în două săptămâni, faceţi o vizită la medic pentru o nouă recomandare.

În situaţia în care devine o problemă mai serioasă se recomandă tratamente pe bază de antibiotice şi acid retinoic. Consultarea unui medic specialist este cea mai bună soluţie, deoarece în cazul în care luaţi pilule contraceptive s-ar putea ca antibioticele să afecteze modul în care acestea acţionează.

Pe toată perioada tratamentului se recomandă folosirea prezervativului. Pe perioada sarcinii nu este indicat un astfel de tratament.

Foarte utilă este comunicarea cu medicul dermatolog pe toată perioada acestui tratament. Este singurul care vă poate recomanda cele mai bune produse şi care coincide cu specificul organismului fiecăruia dintre voi.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here