Tratamente simple pentru ochii uscaţi

487

ochi uscatiUscăciunea ochilor este o problemă obişnuită. Foarte multe persoane trecute de 40 de ani se confruntă cu această problemă, uscăciunea ochilor într-o formă sau alta, chiar dacă este o problemă intermitentă sau una care persistă. Ochii uscaţi fac parte şi ei din procesului de îmbătrânire.

Aproape de 40 de ani, glandele lacrimale încep să nu mai muncească ca până la acesată vârstă, producând mai puţin lichid cu rol calmant pentru ochi. O problemă serioasă intervine şi în ceea ce privesc femeile în perioada postmenopauză, deoarece modificările hormonale usucă secreţiile organismului, chiar şi lacrimile. Termenul de “ochi uscat” înseamnă de fapt roşeaţă, arsură, mâncărime, sensibilitate la lumină şi senzaţia de a te freca mereu la ochi. De asemenea uscăciunea ochilor se produce şi datorită soarelui, vântului, frigului, aerului condiţionat din locuinţe şi birouri, statul prea mult în faţa computerului sau al televizorului şi uneori şi altitudinile mari. Şi medicamentaţia pentru inimă, remediile pentru ulcer, chimioterapia şi medicamentele ce conţin neta-blocante pot reduce producţia de lacrimi şi de aici şi uscăciunea ochilor.

Dar cum puteţi interveni:

1. Folosiţi pe zona cu probleme comprese calde. Dacă aveţi ochii uscaţi, aşezaţi pe pleoapă o compresă caldă timp de 5-10 minute, de câteva ori pe zi. Astfel are loc curgerea lacrimilor.

2. Nu folosiţi lentilele de contact. Dacă aveţi în continuare ochii înroşiţi şi iritaţi, ultimul lucru de care ar trebui să ţineţi seama ar fi lentila de contact. De fapt acestea lucrează ca un burete care absoarbe lacrimile artificiale sau naturale. Dar când în ochi sunt mai puţine lacrimi, lentilele de contact pot usca chiar prea mult ochii, îi pot irita, înroşi şi astfel ei vor fi şi mai sensibili la lumină.

4. Se recomandă ochelari cu protecţie laterală. Acţiunea vântului şi a soarelui pot să vă usuce şi mai mult ochii, şi de aceea se recomandă să purtaţi ochelari de soare cu extraprotecţie.

5. Aerul condiţionat poate fi de mare ajutor corpului pentru a face mai plăcută o călătorie cu maşina, dar o curgere directă şi continuă de aer cald sau rece pe ochi poate să-i irite şi mai mult.

6. Inspiraţi aer proaspăt. Deschideţi fereastra şi inspiraţi aerul curat de afară. Astfel va intra şi umezeala atât de necesară, care face bine ochilor.

7. Mai multe plante în cameră. Achiziţionaţi o plantă de apartament şi plasaţi-o în camera unde petreceţi cele mai multe ore. Acestea au rol de a creşte umiditatea camerei.

Clipiţi cât mai des. Dacă orele de serviciu vi le petreceţi cel mai mult în faţa calculatorului, luaţi câte o pauză pentru clipit.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here