Tratamente cu ulei de ricin

1603
uleiMai puţin apreciat pentru gustul şi mirosul său, uleiul de ricin este o veritabilă sursă de sănătate. Cunoscut în special pentru proprietăţile sale de regenerare a părului, dar şi laxative, uleiul de ricin este un adevărat leac atunci când vine vorba de sănătate sau frumuseţe.

Tratamentele cu ulei de ricin se recomandă pentru eliminarea constipaţiei, a viermilor intestinali, negilor, aluniţelor, stimularea creşterii părului şi genelor, împotriva degerăturilor, unghiilor casante sau a petelor de piele.

Ricinul (“ricinus communis”) este o plantă cultivată atât în scop ornamental cât şi medicinal, datorită conţinutului său de vitamina E, ulei, enzime, lipide, gliceride şi proteine. În scop fitoterapeutic se utilizează seminţele, din care se obţine uleiul de ricin, administrat atât extern cât şi intern.
Cum se întrebuinţează uleiul de ricin
Constipaţie – se ia o linguriţă de ulei de ricin în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, timp de două săptămâni, urmate de altele două de pauză, pentru a nu da dependenţă. În cazurile de c onstipaţie cronică se măreşte doza la 2-3 linguriţe pe zi.
Unghii casante sau care se exfoliază – se aplică ulei de ricin pe unghii, masând timp de câteva minute, în fiecare seară. Pentru rezultate vizibile este necesar ca tratamentul să dureze cel puţin o lună.
Alopecie (chelie) – pe zonele afectate se fac zilnic fricţionări energice cu ulei de ricin, timp de 15 minute, pe o perioadă de minimum 2 luni. Pentru problemele de cădere a părului se va masa pielea capului cu ulei din abundenţă, timp de trei zile pe săptămână, de preferat seara, înainte de culcare, urmând a se spăla părul a doua zi.
Gene şi sprâncene – pentru creşterea genelor sau a sprâncenelor se aplică în fiecare seară ulei de ricin pe acestea, cu ajutorul unei periuţe (de la un rimel mai vechi, de exemplu). După cel puţin o lună rezultatele nu vor întârzia să apară: genele vor fi mai lungi şi mai dese iar sprâncenele mai netede şi mai lucioase.
Negi – se masează uşor negii cu ulei de ricin, timp de câteva minute, de doua ori pe zi. O altă soluţie o reprezintă aplicarea zilnică de comprese cu ulei de ricin, care se menţin o jumătate de oră. Tratamentul se face atât timp cât este necesar, până la dispariţia negilor.
Pete pigmentare cauzate de afecţiuni hepatice – se fricţionează zilnic zona afectată de pete, timp de 15 minute, până la obţinerea coloraţiei normale (câteva săptămâni, în cele mai multe cazuri).
Aluniţe – se ung aluniţele cu ulei de ricin de 2-3 ori pe zi, timp de cel puţin 2 luni.
Bătături sau piele îngroşată – se ung cu ulei de ricin zonele afectate, după ce pielea a fost spălată şi uscată în prealabil. Se repetă operaţiunea de 3 ori pe săptămână, de preferat seara, protejând pielea pe timpul nopţii cu ajutorul unui material din bumbac (şosete, în cazul picioarelor).
Înainte administrării uleiului de ricin pe cale internă cereţi sfatul medicului şi nu depăşiţi dozele şi perioadele indicate. De asemenea, consumul acestei plante este contraindicat copiilor, femeilor însărcinate sau celor care alăptează, precum şi în cazul unor afecţiuni intestinale.
Folosiţi doar ulei de ricin achiziţionat din farmacii şi nu încercaţi să îl preparaţi acasă, deoarece seminţele acestei plante sunt toxice!
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here