Tranzacţiile nedeclarate, în atenţia comisarilor Gărzii Financiare

358

Picture 015Un număr de 93 de agenţi economici din judeţul Gorj au trecut prin verificările comisarilor Gărzii Financiare, iar dintre aceştia 47 au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale în valoare de 69.000 de lei şi confiscări de bunuri şi sume de 31.200 de lei. De asemenea, au fost întocmite şi transmise organelor de cercetare şase sesizări penale pentru evaziune fiscală prejudiciul fiind estimat la suma de 137.885 de lei.

Comisarii Gărzii Financiare au constatat la o firmă din Bumbeşti-Jiu care desfăşura activitate de exploatare, prelucrare şi comercializare a masei lemnoase, că nu poate justifica lipsa mai multor avize de însoţire a materialului lemnos. Deoarece aceste avize nu au fost declarate pierdute sau anulate, a reieşit că în perioada august-decembrie 2010, avizele au fost emise de firma în cauză către diverse persoane fizice dar nu au mai fost înregistrate în evidenţele contabile, diminuându-se veniturile societăţii cu circa 150.000 de lei. Oamenii legii au calculat un prejudiciu adus bugetului de stat şi aferent acestor venituri în valoare de 58.782 de lei, iar actul de control a fost înaintat organelor de cercetare penală.

Activitate nedeclarată cu firme din Dolj

Tranzacţii ascunse au fost efectuate şi de către o societate comercială din Târgu-Jiu care nu funcţionează la sediul social declarat şi care nu a depus la organele fiscale declaraţii şi deconturi privitoare la activitatea firmei. Aceasta a efectuat tranzacţii în judeţul Dolj în valoare de peste 300.000 de lei ce nu au fost contabilizate şi declarate organelor fiscale. Reprezentanţii Gărzii Financiare Gorj au declarat că aferent acestor operaţiuni economice nedeclarate, firma a produs un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 48.916 lei, fapt pentru care au fost sesizate şi organele de cercetare penală.

Tot la nivelul municipiului Târgu-Jiu, la un magazin au fost identificate mărfuri ce nu au putut fi justificate cu documente legale de provenienţă, valoarea produselor fiind de 10.000 de lei. Mărfurile au fost confiscate, iar societatea s-a ales cu o amendă contravenţională în valoare de 10.000 de lei.

De asemenea, în ultima săptămână au fost efectuate mai multe verificări ce au vizat respectarea reglementărilor legale privind dotarea şi utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale. În urma acestor controale, trei societăţi comerciale au fost amendate, valoarea sancţiunilor fiind de 10.000 de lei. Motivul sancţionării este că firmele respective nu aveau în dotare aparate de marcat electronice. De asemenea, comisarii Gărzii Financiare au dispus pentru societăţile comerciale în cauză sistarea activităţii până la intrarea în legalitate.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here