Transalpina, încă închisă din cauza nămeților

542

Cea mai înaltă și cea mai frumoasă șosea din țară – Transalpina – rămâne închisă circulației publice, deocamdată. Stratul de zăpadă care s-a depus în timpul iernii a măsurat peste 5 metri în anumite zone de pe „Drumul Regelui”, zapada fiind prezentă și acum. Reprezentanții Drumurilor Naționale au constatat că încă nu se poate permite accesul autovehiculelor pe tronsonul Rânca – Obârșia Lotrului. În a doua jumătate a lunii mai se va trece la curățarea drumului, abia ulterior fiind permis accesul turiștilor.

În toamna anului trecut, Transalpina a fost închisă din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Deși mulți se așteptau ca la începutul acestei luni circulația rutieră să fie reluată, deocamdată „Drumul Regelui” rămâne închis. Reprezentanții Secției Drumuri Naționale (SDN) Târgu-Jiu susțin că după mijlocul lunii se va încerca din nou să se intre cu utilajele pentru deszăpezirea drumului. „Preconizăm ca după jumătatea lunii mai să intrăm cu utilajele și să curățăm drumul. Nu riscăm nimic. Este încă periculos să intrăm pe Transalpina, pentru că încă se pot produce avalanșe și pot cădea pietre de pe versanți”, a precizat Ion Tudor, șeful SDN Târgu-Jiu.

Traseu de maxim patru ore
„Drumul Regelui” sau Transalpina, conform denumirii oficiale, este şoseaua cea mai înaltă din România (DN 67 C). Aceasta urcă din Novaci (500 m), trece prin Rânca (1.579 m) şi atinge în Pasul Urdele altitudinea de 2.145 m, pentru a ajunge la Obârşia Lotrului (1.361 m) şi de acolo se continuă până la Sebeş. Odată devenită accesibilă, Transalpina este mândria autorităţilor locale, dar şi a tuturor gorjenilor.
Iniţial, această şosea a fost construită şi pietruită de germani în timpul Primului Război Mondial, din raţiuni militare, dar a fost foarte puţin folosită. În Perioada Interbelică a fost reconstruită şi dată în folosinţă în 1935, când a fost inaugurată chiar de regele Carol al II-lea, de aici şi denumirea de „Drumul Regelui”.
Transalpina este parcursă pe traseul Sebeş – Şugag – Obârşia Lotrului – Rânca – Novaci într-un timp de aproximativ 3 – 4 ore.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here