Traian Băsescu, aclamat dar şi criticat în timpul vizitei de la Tismana

568

base 2De Sfânta Maria, preşedintele Traian Băsescu a petrecut câteva ore în localitatea gorjeană Tismana, ajungând atât la mănăstirea din zonă cât şi la sărbătoarea câmpenească tradiţională. 

Fiind anunţate din timp de vizită, maicile au făcut pregătiri speciale pentru primirea preşedintelui statului. Slujba religioasă a fost oficiată de către Mitropolitul Olteniei, Înalt Prea Sfinţitul Irineu. Băsescu a preferat să participe la finalul ceremonialului religios stând în picioare, lângă alţi enoriaşi, decât să se aşeze pe scaun, în faţa soborului format din 15 preoţi. Sărbătoarea a fost trans-formată în spectacol politic. Numeroşi oficiali locali, chiar şi de alte culori politice, au venit la mănăstire pentru a-l saluta pe şeful statului. Nu au lipsit Ion Călinoiu, preşedintele executiv al PSD Gorj, subprefectul Romanescu, care l-a însoţit pe preşedinte pe tot parcursul vizitei, şefii Poliţiei şi Jandarmeriei Gorj, reprezentanţi ai PD-L Gorj.
base„Baie de mulţime” după slujba religioasă
După asistarea la slujbă, Băsescu, împreună cu soţia şi alte oficialităţi s-au retras să servească prânzul pregătit de călugăriţe. La plecare, Maria Băsescu a fost condusă de stareţa de la Tismana, care s-a arătat foarte încântată de vizita acesteia. Drumul de 500 de metri de la incinta lăcaşului de cult şi până la poarta mănăstirii a fost parcurs de către şeful statului şi soţia acestuia pe jos, salutând oamenii şi făcând poze cu aceştia de o parte şi de alta a drumului. Foarte mulţi localnici au preferat să privească familia prezidenţială de la distanţă, însă, alţii mai îndrăzneţi au venit să se fotografieze cu cei doi.
Întrebat de ce a venit în Gorj, Băsescu a răspuns: ”An de an mergeam prin ţară, la Constanţa sau la Putna. Anul ăsta am preferat Gorjul! Nu mă mai duc la Constanţa astăzi (n.r. de Ziua Marinei, 15 august). A fost foarte frumos la Mănăstirea Tismana, a fost o vizită scurtă, aş fi vrut să fi stat mai mult”. Şeful statului a refuzat să le spună ziariştilor ce cadou i-a luat soţiei sale, Maria.
Băsescu făcut hoţ şi comunist
Vizita de la Tismana nu a fost lipsită de incidente. O mămică mai băgăreaţă din fire a insistat ca micuţul ei să fie fotografiat cu Traian Băsescu. Din păcate micuţului nu i-a prea plăcut în braţele preşedintelui izbucnind în plâns.
Chiar în momentul în care se închega un dialog cu reprezentanţii mass-media, un bărbat din mulţime i-a strigat „Băă, hoţule…şi comunistule!”. Băsescu a replicat imediat, ironic „Da, mă!”, refuzând apoi să comenteze momentul cu delegaţii presei.
Agitaţia din curtea mănăstirii a atras atenţia şi unui grup de turişti francezi, care au priceput destul de repede ce se întâmplă. Deşi franţuzoaicele nu s-au arătat prea încântate de aspectul fizic al preşedintelui român, totuşi au privit cu curiozitate ce se întâmpla. O membră a unui grup de turişti francezi a ţinut neapărat să-l salute pe preşedintele României. Aceasta a zbughit-o pur şi simplu în faţa maşinii prezidenţiale, ajungând la portieră fără a fi observată de SPP-işti. Întinzând mâna peste portieră pentru a da mâna cu Băsescu, la salutat rapid adresându-i câteva cuvinte în franceză.
De la mănăstire, coloana prezidenţială s-a deplasat în Pădurea Şarşori, situată la câţiva kilometri de lăcaşul de cult. Aici, Maria Băsescu a cumpărat de la un ţăran o lubeniţă, atât preşedintele, cât şi soţia sa au savurat câteva bucăţi de fruct. De la sărbătoarea din Tismana, şeful statului s-a îndreptat spre aeroportul din comuna Godineşti, de unde, cu elicopterul, a plecat spre capitală.
Oana PALOŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here