Tradițiile și costumele gorjenești, prezentate în cadrul unui festival de la Chișinău

838

Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu a avut onoarea de a participa la cea de-a doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești, cel mai amplu eveniment de acest gen din Republica Moldova, care s-a desfășurat la Chișinău în perioada 17-19 mai 2024.

Evenimentul a reprezentat o celebrare autentică a bogatei moșteniri culturale a României la Chișinău, unde comunitățile se adună pentru a împărtăși și sărbători patrimoniul și frumusețea tradițiilor locale.
Festivalul, desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, a reunit peste 35 de meșteri populari autentici. Acești mesageri ai tradițiilor și obiceiurilor străvechi au adus la Chișinău meșteșuguri pe care modernitatea nu a reușit să le stingă.
”Printre acești ambasadori ai tradițiilor prezenți în Grădina Botanică din Chișinău, s-au numărat și colegele noastre, Claudia Drăghescu și Irina Ciuncanu. Claudia Drăghescu a prezentat o expoziție de țesături deosebite, dezvăluind publicului secretele vechilor tehnici de țesut moștenite, iar Irina Ciuncanu a expus o colecție de costume populare autentice, din Gorj. Vizitatorii au avut privilegiul de a descoperi secretele vechilor ocupații moștenite de la înaintași, admirând frumusețea și rafinamentul pieselor expuse. Prezența oficială a domnului Adrian Dupu – Secretar de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova și a domnului Sergiu Prodan – Ministrul Culturii din Republica Moldova a conferit o notă distinctivă evenimentului. Mesajele de apreciere și sprijin adresate meșterilor populari au subliniat importanța promovării valorilor autentice ale culturii și tradiției noastre. Adresăm sincere mulțumiri organizatorilor pentru onoarea de a fi participat la acest eveniment deosebit, dedicat promovării artei populare românești! Festivalul Tradițiilor Românești a constituit o experiență memorabilă, care ne-a permis să ne conectăm cu rădăcinile noastre și să ne bucurăm de frumusețea inestimabilă a patrimoniului cultural românesc”, au declarat reprezentanții Școlii Populare de Arte Târgu Jiu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here