Totul pentru Electra… – Chef sindical la Herculane

357

DSCF0009Întâlnirea sindicaliştilor din minerit şi energie ce a avut loc la Herculane week-endul acesta, s-a lăsat cu mare paranghelie, sâmbăta seara. Liderii sindicali au avut motive „serioase” să chefuiască până în zori

, aşa cum numai cei din breasla minerilor ştiu să o facă. Se presupunea că evenimentul are loc pentru alinierea structurilor sindicale la noua formaţiune Electra. Dar, cum totul a fost de faţadă, mai marii lumii sindicale s-au întâlnit ca să se distreze. De la festivităţi nu au lipsit personaje din ministerele de resort , cum ar fi secretarul de stat Pătruţ sau Maricica Moţa, care ocupă la rândul ei un scaun ministerial destul de important.

Cum activităţile Congresului s-au desfăşurat „ca la carte”, exact cum programaseră organizatorii, paranghelia de final era mai mult decât necesară. Mai ales că, special pentru aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) au venit foşti lideri sindicali din diferite colţuri ale ţării. „Au venit vechi colegi de-ai noştri din Bucovina, Ploieşti, Baia Mare, Deva, Comăneşti şi chiar din America. Ioan Leheme este fost lider sindical care a venit de peste Ocean special pentru întâlnirea de la Herculane. Să ştiţi că nu au fost numai cuvinte de laudă şi că nu au lipsit nici criticile vis-a-vis de activitatea minieră din ultimii 20 de ani„ ne declara Ion Ruşeţ, primvicepreşedinte al FNME.
De la evenimentul liderilor sindicali din minerit şi energie nu au lipsit nici femeile, sâmbătă după-amiaza având loc un seminar al Comisiei Naţionale pentru Femei, la care a participat Bogdan Iuliu Hossu-preşedintele Cartel Alfa, şi bineînţeles, nu putea să lipsească Maricica Moţa, secretar de stat PD-L.
Au plecat şefi, s-au întors tot şefi
Congresul anunţat de la Herculane a avut două puncte importante pe ordinea de zi. Aniversarea a 20 de ani de fiinţarea a FNME cu prezentarea raportului de activitate pe ultimii 5 ani de zile şi alegerea unei noi conduceri a structurii sindicale. A doua parte a fost una de formă, deoarece se ştia cu două luni de zile înainte cine va rămâne în poziţiile de decizie din minerit şi energie. Marin Condescu nu a avut contracandidat pentru funcţia de preşedinte al federaţiei. Aşa cum era de aşteptat, cea de-a doua poziţie i-a revenit lui Ion Ruşet, care şi-a reîmprospătat mandatul de primvicepreşedinte. Viorel Temelescu este un alt personaj sindical care a rămas în cărţi cu funcţia de vicepreşedinte. Eugen Iovan, şeful sindicatului de la CE Turceni, Marin Golea, liderul de sindicat de la Sindicatul Minerul Rovinari, Constantin Ureche, şeful sindicatului Carierei Lupoaia, şi secretar va fi Gheorghe Etăgan au avut “ liberă trecere” la posturile de conducere. Aceştia au fost aleşi pe o perioadă de patru ani de zile.
Oana Paloş
„Sindicate corupte şi aservite Puterii”
“La Consiliul Naţional al Federaţiei Naţionale a Muncii au participat 12 organizaţii sindicale membre, plus Energoconstrucţia, Minprest, sindicatele din Valea Jiului, Liga Muncitorilor din România şi două sindicate din judeţul Dolj. Întâlnirea a fost foarte eficientă deoarece au participat şi alte sindicate decât cela ale lui Condescu. Eu îmi doresc ca Electra să fie în Gorj pentru că noi suntem producători majoritari de energie şi n-are ce căuta în Bucureşti. Asta ar afecta bugetele locale, iar impozitele şi taxele ar fi duse spre Bucureşti. Nu e benefic pentru noi să transferăm puterea economică a judeţului la Bucureşti.
O altă chestiune pe care am pus-o în discuţie este neacceptarea disponibilizărilor fără a se oferi alternative economice imediate. Când se restructurează un post, trebuie să se ofere un alt loc de muncă.
Vom face demersuri la nivel de Confederaţie pentru a discuta aceste probleme şi vom organiza un program normal de revendicări
Situaţia nu e uşoară în momentul de faţă. Din 1997 încoace locurile de muncă se distrug, neîncercându-se şi o creare a acestora.
Pentru noi, marele pericol sunt sindicatele corupte şi aservite puterii. Aceste sunt curele de transmisie care nu-şi urmăresc decât interesele personale. Baronii sindicali nu reprezintă interesele celor mulţi.
Pentru întâlnirea de la Herculane, Consiliul Naţional al Federaţiei Naţionale a Muncii a plătit doar 1.000 de lei, din care 200 de lei pentru închirierea sălii hotelului, unde s-a ţinut o şedinţă de trei ore, iar restul sumei s-a dus către organizarea unei mese protocolare.
Şi asta în comparaţie cu banii plătiţi de Condescu. Acesta a cheltuit 900 de lei pe zi pentru fiecare participant. Aceştia au stat 4 zile, iar 250 au fost invitaţi, în total 400 de persoane din partea lui Condescu.
Decontul pentru cazarea şi masa acestora (400) se face din fondul de salarii al personalului, în timp ce noi, suma de 1.000 de lei am dat-o din decontul cotizaţiilor membrilor noştri.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here