Tot mai mulţi români stabiliţi în Spania îşi pierd locurile de muncă

373

După ani întregi de prosperitate, românii din Spania îşi pierd locurile de muncă unul după altul. Statisticile arată că numai un sfert dintre ei mai au contracte legale de muncă, adică 250 de mii dintr-un milion.

Situaţia s-a agravat anul trecut, după ce Spania a intrat în criză economică. În iulie 2011, Guvernul de la Madrid a hotărât legal, să înăsprească regulile de şedere şi de muncă pentru emigranţi.

Despre Piaţa Centrală din Coslada s-a dus vestea în toată regiunea Madrid. Se mai numeşte şi Piaţa Românilor, pentru că aici vin români – în căutarea unui loc de muncă – sau patroni – în căutare de muncitori ieftini şi buni. Toţi aceşti români stau degeaba. O parte au muncit la firma lui Mihai Marin, la rândul său subcontractat ani buni de spanioli în toată Europa.

„Am lucrat ca subcontractor, sunt plătit la kilogramul de fier beton fabricat. Am muncit şi sâmbetele şi duminicile, pentru mine nu conta. Spaniolii nu făceau aşa ceva. Vinerea la ora 1 plecam acasă. Aşa am făcut un sfert din stadionul din Estate din Valencia”, spune Mihai Marin, patronul unei firme româneşti de construcţii. Acum însă roata s-a întors. Spania, ţara care a construit deceniul trecut mai mult decât Italia şi Germania la un loc, a ajuns în colaps, cu un şomaj care depăşeşte 25 la sută. Altădată căutaţi, muncitorii români trăiesc acum cât se mai poate din şomaj sau din orice altceva.

Locul românilor e însă luat de chinezi, ca peste tot în Europa. În Alcala de Henares, orăşel de lângă Madrid în care trăiesc 20 de mii de români, cea mai ieftină marfa românească NU la ei o găseşti.

Singurii care mai rezistă în Spania sunt cei care au avut mereu contracte pe perioadă nedeterminată.

Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here