Topitorie ilegală din Meteor, desfiinţată de mascaţi cu roaba

413

IMG060Au plecat să caute obiecte de cult furate de prin trei biserici din Târgu Jiu şi au ajuns să facă o muncă de corvoadă. Poliţiştii şi jandarmii din Gorj s-au trezit marţi seara în postura de a pune mâna pe roabă şi saci pentru a căra grămezi întregi de cabluri din cupru pe care le-au descoperit la o topitorie ce funcţiona ilegal în cartierul Meteor.

Furturile de cristelniţe, căldăruşe de agheasmă sau policandre cu stativ au fost reclamate la sfârşitul lunii trecute şi, de atunci, oamenii legii erau în căutarea hoţilor. Marţi dimineaţa cinci tineri, printre care şi o minoră, din zona Luncilor, una dintre cele mai rău famate din oraş, s-au trezit cu poliţiştii pe capul lor şi în scurt timp au recunoscut că ei sunt autorii furturilor din biserici. Mai mult, aceştia au indicat şi locul în care au dus obiectele din bronz luate din lăcaşurile de cult, poliţiştii ajungând astfel la casa lui Vijulie Severică. Bărbatul are o firmă de colectat deşeuri metalice chiar în vila pe care o are în Meteor. Casa este frumoasă văzută din stradă, puţini fiind cei care ar fi bănuit că în camere nu se află candelabre din aur, ci grămezi întregi de cabluri. Mascaţii au venit aici cu dubele şi au început să arunce de la etaj grămezi întregi de cabluri găsite prin sufragerie. Prin spatele vilei au fost descoperite alte grămezi de cabluri deja topite, pentru aducerea lor la poarta de intrare fiind folosită inclusiv roaba. Jandarmii şi poliţiştii au cărat la cabluri cu mâinile goale, cu sacii, cu braţele şi, în cele din urmă, cu roaba pentru că tonele de deşeuri din cupru păreau inepuizabile.

În curtea vilei lui Severică Vijulie mascaţii au mai adus, de prin casă, evident, vreo 20 de polidiscuri folosite la tăierea cablurilor, dar şi genţi de maşină ale unor mărci renumite. Proprietarul a găsit repede câte o explicaţie, spunând că are acte, mai puţin pe obiectele din bronz provenite de la biserici, cele care i-au şi adus aici pe poliţişti. „E legal, totul e legal, am acte, vă asigur de asta. Alea de la biserică le-a luat muierea şi copilul şi le-au pus deoparte că eu le-am spus că sunt furate. Eu am fost plecat şi am venit numai de vreo două zile şi de aia nu am avut timp să merg să anunţ la Poliţie, dar le păstram că ştiam că dacă vin organele trebuie să le predăm. Genţile de maşină nu sunt furate, alea sunt ale lu văru-miu că el nu are spaţiu să le păstreze şi le-a adus la mine. Polidiscurile, da, sunt multe, dar se mai strică, ştiţi, trebuie să le mai înlocuim unele cu altele, dar nu sunt furate”, a explicat Vijulie, poliţiştii neluând de bune declaraţiile lui.

Pentru patronul din Meteor ancheta s-a terminat cum nu se poate mai prost, mai ales că în curtea vilei a fost descoperit şi cazanul în care erau topite ilegal cablurile provenite din furturile de la reţelele de telefonie fixă. „Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a efectuat aici o verificare şi am găsit patru persoane care munceau fără acte. Administratorul a fost chemat la sediul nostru pentru a prezenta documente şi riscă o amendă între 3-4000 de lei pentru fiecare persoană găsită fără forme legale de muncă”, a precizat şeful ITM Gorj, George Romanescu. Alături de el a fost şi Garda de Mediu care, de asemenea, l-a ars la buzunar pe Vijulie de nu s-a văzut. „Este clar că nu se respectă condiţiile de mediu, motiv pentru care societatea riscă să fie închisă. Sancţiune pe care o vom aplica este de maxim un miliard de lei vechi şi analizăm şi posibilitatea de a întocmi un dosar penal, topitoria de aici funcţionând fără orice aviz din partea noastră”, a spus comisarul de mediu Gheorghe Sanda.

Cât despre hoţii de fier vechi, aceştia au ajuns, evident, în arestul Poliţiei, unde oricum le este mai bine pentru că, în libertate, riscau să fie linşaţi de rudele patronului ale cărui afaceri au fost stricate de vizita mascaţilor. Toţi sunt acuzaţi de furt calificat şi complicitate la furt calificat, riscând până la 12 ani de puşcărie, pentru minora reţinută în acest caz procurorul dispunând interdicţia acesteia de a nu pleca din localitatea de domiciliu.

Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here