Tinerii se înscriu mai repede pentru BAC

405

bacalaureatElevii claselor a XII-a vor începe încă din această săptămână să se înscrie pentru examenul de bacalaureat, asta din cauza zilelor de concediu fără plată ale profesorilor, care

coincid cu perioada stabilită pentru acest lucru şi anume 14 – 18 decembrie.

Conform calendarului care a fost aprobat de curând, înscrierile ar trebui să aibă loc în perioada 14 – 18 decembrie, dar aceste zile se încadrează în „vacanţa prelungită” pe care profesorii sunt obligaţi să o ia. Astfel, aceştia au fost liberi şi în data de 30 noiembrie precum şi cu cinci zile mai devreme decât era planificată vacanţa, pentru a se strânge cele şase zile de concediu fără plată. Pentru că acest concediu coincide cu perioada de înscriere a elevilor, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj au declarat că programul nu este unul bătut în cuie şi elevii se pot înscrie încă din această perioadă sau pot merge liniştiţi la secretariatele liceelor, pentru că vor găsi pe cineva care să le primească documentaţia.
Competenţele – recunoscute prin certificate
Înscrierea se face cu cinci luni mai devreme pentru că, potrivit noii legislaţii, probele orale se vor susţine în cursul anului şcolar. Prima evaluare, cea a competenţelor de comunicare la limba şi literatura română, va avea loc în perioada 15 – 17 februarie, pentru limba maternă între 17 şi 19 bacfebruarie, iar competenţele la informatică se vor evalua în perioada 19 – 29 aprilie. Ultima evaluare se referă la competenţele lingvistice într-o limbă modernă, acestea urmând a fi testate şi evaluate în perioada 31 mai – 4 iunie. Conform noii Legi a Educaţiei, aceste competenţe ar fi trebuit evaluate încă de la începutul anului şcolar dar pentru că schimbările au fost realizate foarte rapid s-a rămas la varianta în care elevii claselor a XII-a din acest an să fie evaluaţi treptat şi mai târziu, pentru a se putea pregăti şi, de asemenea, pentru a fi realizate şi subiectele. Competenţele se vor măsura prin calificative, de la slab la foarte bine. Acestea sunt obligatorii pentru a ajunge la probele de examen din vară şi în urma lor se vor primi certificate de competenţă care vor fi echivalente cu cele recunoscute internaţional şi care se obţin în urma unor cursuri de specializare.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here