Tinerii din Gorj, cetăţeni activi în propriile comunităţi

867

ardr1Asociaţia Regională pentru Dezvoltare Rurală (ARDR) a organizat vineri, 17decembrie, conferinţa de lansare a proiectului „Standarde de Participare pentru Cetăţenie Activă”, co-finanţat de Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 ,,Investeşte în oameni!”.

Obiectivul general al proiectului constă în „dezvoltarea şi testarea standardelor de participare pentru cetăţenie activă ca metodologie de auditare şi stimulare în cadrul şcolilor, a participării tinerilor la guvernarea şcolară în particular şi încurajării acţiunilor de promovare în procesul de educaţie al cetăţeniei active în general”.

ardr21Proiectul se derulează pentru o perioadă de doi ani de zile, începând cu 01 noiembrie 2010, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), Universitatea din Craiova – Facultatea de Ştiinţe Sociale, Agenţia Naţională pentru Tineret din Marea Britanie, Consiliul Judeţean Norfolk din Marea Britanie.

„Activităţile acestui proiect urmează a fi derulate în toate cele cinci judeţe din Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, respectiv Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea şi Mehedinţi. Scopul acestei conferinţe a fost de a deschide oficial acest proiect si de a informa publicul ţintă cu privire la obiectivele, metodologia, planul şi calendarul de activităţi precum şi rezultatele aşteptate”, a declarat Antonio Tomoniu, preşedinte ARDR Gorj.

Participanţi numeroşi

În cadrul conferinţei au fost prezenţi Romeo Moşoiu, consilierul ministrului Educaţiei, Antonio Tomoniu preşedinte ARDR Gorj, Radu Petcu, manager de proiect, Florin Păsătoiu, expert, Oana Moşoiu, profesor Universitatea din Bucureşti, Ion Elena, inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj, Viorica Dădulescu, inspector IŞJ Olt, Elena Daniela Sandu, inspector şcolar general Vâlcea, Diana Ciorbagiu-Naum, inspector educativ în cadrul IŞJ Dolj, Florina Stanciu, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Părinţilor din Învăţământul Preuniversitar, filiala Gorj, Ion Şalapa, preşedinte Consiliul Judeţean al Elevilor Gorj.

Alături de aceştia au fost şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, respectiv Ion Ciocea, primarul comunei Bustuchin, Laurenţiu Chivu, viceprimar oraşul Rovinari, şi Constantin Bobaru, edilul oraşului Bumbeşti-Jiu.

Tinerii prezenţi la conferinţa de lansare, alături de managerii de proiect şi autorităţile locale şi judeţene s-au arătat deschişi la participarea în acest proiect, astfel obţinându-se promovarea cetăţeniei active şi a democraţiei în şcoli, dar şi identificarea intereselor şi integrării iniţiativelor tinerilor.

Reprezentanţii ARDR Oltenia consideră că o implicare activă în şcoală este o condiţie pentru o participare responsabilă în comunitate.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here