Tineri voluntari din DJST Gorj, participanţi ai unui curs de formare, în Sibiu

628

Până pe 9 august inclusiv, în Centrul de Agrement Rîul Sadului din judeţul Sibiu, Ministerul Tineretului şi Sportului, împreună cu DJST Sibiu, organizează un curs de formare pentru comunicatori voluntari ai reţelei naţionale tineREŢEA şi pentru Direcţiile Judeţene pentru Sport şi Tineret.

La acest curs participă tineri selectaţi din judeţele: Argeş, Teleorman, Olt, Vâlcea, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu, Mureş, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Mureş.

“Credem în formarea unui număr cât mai mare de lucrători de tineret care să fie implicaţi activ în extinderea şi promovarea dialogului structurat la nivel naţional, regional şi local. Căutăm o nouă generaţie de comunicatori care să colecteze date importante despre tinerii din România, pentru a fi folosite ulterior în formularea politicilor publice destinate tinerilor.

De asemenea, comunicatorii au rolul de a adapta priorităţile europene la realitatea locală/naţională, ca şi responsabilitate asumată de a conecta comunitatea la tendinţele europene. Beneficiind de o finanţare din partea Comisiei Europene prin Programul Erasmus +, în 2016, Ministerul Tineretului a înfiinţat o reţea naţională de lucrători de tineret — tineREȚEA — care a organizat şi derulat cu succes la nivel local peste 121 de evenimente cu referire la dialogul structurat, implicând 3.086 de tineri, atât membri ai organizaţiilor neguvernamentale, cât şi tineri neasociaţi aflaţi în situaţie de risc.

Lucrătorii de tineret în bună cooperare cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi Direcţiile Judeţene pentru Sport şi Tineret şi Grupul Naţional de Lucru au inclus tinerii români în alcătuirea raportului ţării noastre privind dialogul structurat. Ei au organizat dezbateri referitoare la priorităţile României în domeniul tineretului privind Preşedinţia României a Consiliului Uniunii Europene 2019. Aceştia au lucrat la implementarea recomandărilor europene la nivel local ale trioului Olanda-Slovacia-Malta. (…) În fiecare judeţ. vizăm selectarea a doi voluntari lucrători activi de tineret care vor organiza evenimente de consultare cu tinerii împreună cu reprezentanţi ai Direcţiilor Judeţene pentru Sport şi Tineret şi cu Grupul Naţional de Lucru. Astfel, împreună vom pune în practică un autentic Dialog Structurat, pentru a identifica nevoile reale ale tinerilor la nivel naţional.

Membrii reţelei vor organiza evenimente de consultare în fiecare judeţ, în perioada august — noiembrie 2017”, se arată într-un comunicat emis de organizatorii cursului.

Obiectivele proiectului sunt: creşterea numărului de tineri implicaţi în evenimente de consultare; creşterea calităţii evenimentelor de tineret ce privesc consultarea publică, participarea şi cetăţenia activă; asigurarea unei reprezentativităţi geografice echilibrate, din perspectiva participării tinerilor în procesele de consultare ca parte a dialogului structurat; obţinerea de informaţii relevante despre situaţia tinerilor din România, precum şi identificarea opiniei lor despre principalele teme naţionale şi europene care îi vizează; poziţionarea tinerilor din România faţă de priorităţile unei noi strategii europene de tineret post 2018.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here