Ţigările se vor scumpi cu încă un leu de la începutul anului viitor

471
tigariPreţul pachetelor de ţigări ar putea creşte cu maximum un leu, de la începutul anului viitor, ca urmare a majorării accizei la tutun şi a cursului de schimb euro/leu. Acciza la tutun se va majora cu 10 euro, de la 1 ianuarie 2010, de la 64 euro/1.000 de ţigarete la 74 de euro/1.000 de ţigarete.

Mai mult, de luna viitoare, Comisia Europeana (CE) va actualiza rata cursului de schimb euro/leu pentru produsele din tutun. Astfel, de la 3,64 lei pentru un euro, cursul de schimb stabilit pentru produsele din tutun, CE va evalua euro la 4,2 lei pentru anul viitor.
Cei peste şapte milioane de fumători din România ar putea cheltui pe ţigări, de la începutul anului viitor, cu până la 1 leu mai mult pe pachetul de ţigări. Directorul fiscal affairs la Philip Morris International, Peter Imre, a explicat că majorarea accizei şi creşterea cursului de schimb euro/leu vor avea un impact negativ asupra procesului de fabricaţie a produselor din tutun.
„De la începutul anului viitor, costul de producere a unui pachet de ţigări va creşte cu circa 1 leu. La începutul anului vom încerca să suportăm această majorare a costurilor fabricării de ţigări. Guvernul nici măcar nu se consultă cu producătorii de ţigarete.
Accize mai mari înseamnă taxe mai puţine la buget. Până la sfârşitul anului, contrabanda cu ţigări va ajunge la cel puţin 500 milioane de euro, respectiv la 30% din piaţă”, a spus Peter Imre. Potrivit acestuia, Guvernul poate cere Comisiei Europene o perioadă de tranziţie privind majorarea accizelor la tutun.
„Orice majorare de preţ la ţigări afectează inflaţia. Valoarea de 1,5 – 1,6 miliarde de euro, reprezentând accizele la ţigări plătite într-un an, sunt plătite de cei şapte milioane de fumători, din bugetele familiilor. Cred că banii aceştia ar trebui trataţi cu mai mult respect”, a spus Imre.
Acesta a vorbit si de o posibilă retragere a companiei din România, dacă vânzările la negru vor ocupa un segment important din piaţă.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here