Tigăile de teflon afectează sănătatea femeilor

490

tigai de teflonTigăile din teflon sunt şi bune pe de-o parte dar produc şi rău organismului, deoarece din cauza lor la femei se instalează menopauza mai devreme.

Anumite substanţe chimice din acest gen de tigăi neadezive şi din ambalajele alimentare duc la modificări hormonale, precizează oamenii de ştiinţă.

Conform unui studiu s-a ajuns la concluzia că femeile cu niveluri crescute în organism de aceste substanţe chimice ajung la menopauză mai devreme decât femeile cu un nivel mai redus.

PFC, sau perfluorocarburile, le găsim peste tot în casă. Le inhalăm prin praf sau vapori, sau prin alimente, şi acestea sunt suspecte şi de cancerul tiroidian, perturbă sistemul imunitar şi duc la apariţia bolilor de inimă.

Aşa cum spun oamenii de ştiinţă, se pare că PFC produce perturbaţii hormonale în organism. Aceste substanţe nu admit apa şi grăsimea, şi din această cauză sunt utilizate la fabricarea tigăilor neadezive, la ambalarea alimentelor grase şi intră în componenţa anumitor spray-uri rezistente la pete pentru îmbrăcăminte sau covoare.

O companie americană de producător de teflon, Du Pont a hotărât să reducă cât mai mult utilizarea acestor substanţe în următorii ani.

Cercetătorii de la o universitate americană, în urma unui studiu al nivelurilor de PFC la un anumit număr de femei, au constatat că nivelurile cele mai crescute s-au înregistrat la femeile cu vârsta de peste 42 ani, care au ajuns la menopauză.

Conform acestora, femeile din aceste grupe de vârstă au niveluri mari de aceste substanţe chimice, datorită faptului că ele nu mai pierd PFC prin sângele menstrual.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here