Ţelina – un tonic pentru organism

258

telinaCunoscută şi folosită de gospodine, această plantă are şi proprietăţi curative unice. Ţelina conţine vitaminele (A, B, C), minerale şi metaloizi, magneziu, mangan, fier, iod, cupru, sodiu, potasiu, calciu, fosfor, colină, tirozină, acidul glutamic şi o esenţă (anhidrida sedamonică).
Este îndicată în inapetenţă, digestii lente, astenie, surmenaj, convalescenţă, insuficienţe suprarenale, nervozitate, demineralizare (tuberculoză), scrofuloză, impotenţă, febre intermitente, reumatisme, gută, litiază urinară, colici nefritice, afecţiuni pulmonare, hepatism, icter, obezitate, surplus. În uz extern: plăgi, ulcere, cancere, angine, degerături. Frunzele de ţelină conţin, de asemenea, o substanţă asemănătoare insulinei (deci bună pentru diabetici). Pentru ameliorarea stării de sănătate sunt recomandate salatele pe bază de ţelină.

SALATĂ DE ŢELINĂ CU MERE
Ingrediente: 350 g ţelină, 200 g mere, 1 morcov, 1 căpăţănă de salată, 1 legătură de salvie cu mentă, 2 linguri de soia, 1/2 linguriţă pulbere din plante aromatice şi condimentare, 1/2 linguriţă pulbere de alge, 1 mână de petale roşii de trandafir, 50 ml ulei, 1 lingură suc de cătină sau de lămâie.
Preparare: Ţelina (curăţată), merele (cu coajă) şi morcovul, se dau pe răzătoare, se amestecă cu pulberile, uleiul şi sucul de cătină (diluat cu puţină apă); se aşează în salatieră, deasupra se presară verdeaţă tăiată mărunt, petalele de trandafir tăiate fideluţă iar pe margini se decorează cu foi de salată verde şi boabe de soia înmuiate.
Sorin MILCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here