Telefoane mobile de lux şi bolizi „bisericeşti” – Bâjbâială la alegerile pentru Adunarea Eparhială

297

popi biserica sfintii apostoli (1)Agitaţie mare pentru alegerea reprezentanţilor bisericeşti şi nu numai ai lăcaşelor de cult gorjene.

Printre aceştia se numără inclusiv preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, care a fost ales din rândul mirenilor. Cei care au participat, însă, nu au prea ştiut despre ce este vorba şi ce anume să voteze.

Eu cu cine votez ? O întrebare cât se poate de actuală. De data aceasta nu a fost vorba despre politică ci de alegeri în rândul feţelor bisericeşti. Aşa se face că în câteva locuri din judeţul Gorj, unde au avut loc alegeri ieri, au fost desemnaţi câte un preot şi câte doi mireni. La Biserica Sfinţii Apostoli din Târgu-Jiu a fost ales ca reprezentant din partea celor care nu poartă haine bisericeşti şi Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Conform statutului de organizare, aleşii vor face parte din Adunarea Eparhială de la Craiova, care are 30 de membri: 10 preoţi şi 20 de mireni. În judeţul nostru s-au desfăşurat alegeri în mai multe circumscripţii electorale, două dintre ele fiind în municipiul Târgu-Jiu, la Catedrala „Sfinţii Apostoli” şi la Catedrala „Sfinţii Impăraţi Constantin şi Elena”. Potrivit lui Vasile Vlădoiu, preot protopop din popi biserica sfintii apostoli (5)cadrul Protoieriei Târgu-Jiu, persoanele care au fost alese la circumscripţia din care a făcut parte a mai reprezentat acele parohii şi până acum. Unul dintre aleşi este chiar Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.
„Votez şi eu ca restul”
Preoţii au fost cei care au ales, din rândul lor, un reprezentant. Feţele bisericeşti au susţinut şedinţa cu uşile închise, biserica fiind inaccesibilă timp de câteva zeci de minute. În tot acest timp, la uşă aşteptau reprezentanţii parohiilor care ştiau că trebuie să vină, dar nu ştiau pentru ce. „Nu ştiu prea multe, vin pentru prima dată. Pe mine m-au ales să vin, e şi preotul de la noi înăuntru. Să vedem ce o fi când ne-or băga şi pe noi. Nu ştiu dacă votăm şi noi”, spunea un secretar de biserică. „Am venit pentru alegeri. Cred că e pentru ăla mare de la Craiova. Nu ştiu sigur. Sunt două persoane şi noi alegem una. Văd şi eu ce fac ceilalţi, ce să fac?”, spunea popi biserica sfintii apostoli (13)un altul. „Eu am venit cu procesul verbal. M-au ales oamenii să vin aici, dar eu nu ştiu sigur ce e. Aştept să intru să văd”, mai spunea un mirean.
Preoţi moderni, cu maşini de lux
Cu ocazia alegerilor care au avut loc, feţele bisericeşti au avut ocazia să îşi etaleze şi bunurile, nu pe cele spirituale, Doamne fereşte, ci unele mult mai lumeşti. Fie că era vorba despre telefoanele mobile scumpe, la care se vorbea pe la toate colţurile bisericii după şedinţa cu pricina, fie că erau bolizii parcaţi în faţa lăcaşului de cult, preoţii au uitat de simplitatea ce ar trebui să caracterizeze un reprezentant al lui Dumnezeu. Prin urmare alegerile au fost o paradă de lipsă de interes şi necunoştinţă de cauză, din partea reprezentanţilor parohiilor dar şi de lux şi opulenţă din partea preoţilor. Mai moderni ca niciodată, aceştia şi-au păstrat hainele preoţeşti dar le-au accesorizat cu diferite obiecte care servesc doar nevoile pământeşti, în niciun caz pe cele spirituale.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here