În oraşul lui Brâncuşi a debutat ieri cea de-a treia ediţie a Târgului Meşterilor Populari din Oltenia. Evenimentul, este organizat de trei ani încoace, cu sprijinul Primăriei Târgu-Jiu şi al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj.
Produse meşteşugăreşti de toate felurile şi pentru toate buzunarele se regăsesc în aceste zile în zona centrală a municipiului Târgu-Jiu. La această ediţie sunt prezenţi nu mai puţin de 32 de meşteri populari din judeţele Olteniei şi din cele învecinate regiunii noastre. „Este cea mai completă dintre ediţiile organizate până acum. Avem 32 de meşteri populari din toate judeţele Olteniei şi din judeţe învecinate, precum Argeş şi Alba. Avem de asemenea un meşter popular special, un prieten mai vechi care şi-a trimis fratele să-l reprezinte cu artă populară africană din zona Camerunului dar şi din ţările înconjurătoare, Allah Collins. Fratele lui este de anul trecut gorjean de adopţie, a primit diplomă de oltean şi se numeşte Marin Collins, acesta purtând prenumele naşului său de botez”, a declarat Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj, principala instituţie organizatoare.
Autorităţile doresc belşug
Deschiderea ediţiei din acest an s-a făcut ieri aproape de orele prânzului, alături de meşteri fiind prezenţi şi conducerea Primăriei Târgu-Jiu, ale principalelor instituţii de cultură din judeţ, precum şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Vasile Râbu. „În ţara lui Brâncuşi, ne bucură prezenţa meşterilor în mijlocul cetăţenilor municipiului, alături de noi. Le doresc în numele CJ să îşi îmbogăţească bugetul în această perioadă, să aibă parte de timp frumos, să fie mulţi cumpărători, şi cei care nu sunt din judeţul nostru să aibă posibilitatea să vadă operele lui Constantin Brâncuşi”, a declarat Râbu.
Ţine până duminică
La cea de-a treia ediţie a Târgului, prin intermediul meşterilor prezenţi, sunt reprezentate arta lemnului, a ţesăturilor, broderiilor, olăriei şi multe alte meşteşuguri. Târgul meşterilor populari din Oltenia va rămâne deschis publicului până duminică, 22 mai când se vor sfârşi şi manifestările dedicate Zilelor Municipiului Târgu-Jiu, care, oficial, au debutat tot ieri. Pompiliu Ciolacu, meşter popular şi director al Palatului Copiilor Târgu-Jiu se declară încântat de organizarea din acest an: „Am reuşit şi de această dată să aducem la Târgu-Jiu unii dintre cei mai valoroşi meşteri populari din Oltenia şi judeţele învecinate. Târgul este cel mai valoros dintre cele pe care le-am organizat până acum, avem ceramică de Vădastra, foarte veche, de pe timpul dacilor. De trei ani încerc să aduc acest meşter pentru că e invitat la multe expoziţii în străinătate şi în sfârşit am reuşit. Tot din Olt vine şi meşterul Dumitru Liiceanu, care coase cojoace şi ilice pentru oamenii de la munte”.
Izabella Molnar
{youtube}1yj_GmlSdjM{/youtube}