Târgujienii au rememorat Inaugurarea Ansamblului „Calea Eroilor”

320

Duminică, 27 octombrie 2013, la Târgu-Jiu s-a rememorat un moment unic în istoria urbei noastre: procesiunea care a avut loc în urmă cu 75 de ani, când s-a inaugurat Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”. Târgujienii au fost încântaţi de manifestare, alăturându-se celor prezenţi la defilare.

Cetăţenii municipiului nostru au avut posibilitatea de a participa, duminică, la o rememorare a procesiunii care s-a desfăşurat pe 27 octombrie 1938, la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”. Întâlnirea a avut loc la Masa Tăcerii; s-a făcut prezentarea importanţei istorice a luptelor de la Podul Jiului, urmată de o procesiune religioasă şi militară între Masa Tăcerii şi Coloana fără Sfârşit, cu participarea comunităţii locale în costume de epocă pe traseul Căii Eroilor; a fost oficiată o slujbă pentru eroi la Biserica Sfinţii Apostoli şi, în final, s-au depus coroane de flori la mormântul eroului Ioan Popilian – Cimitirul Municipal. „Ca istoric, ceea ce m-a interesat pe mine în omagiul de astăzi, a fost depistarea cauzelor care au generat ceea ce s-a întâmplat în anul 1938 aici, motivele care au determinat comunitatea locală să-l solicite pe Constantin Brâncuşi în realizarea acestui ansamblu. Ceea ce este clar, că evenimentele din 1916, prezenţa masivă a celor două regimente din Gorj: 18 şi 58 la luptele din Valea Jiului reprezentau nu neapărat special, ci extrem de convingător pentru Constantin Brâncuşi în realizarea ansamblului său. Iată de ce răspunsul lui a fost pozitiv şi rezultatul se vede până în zilele noastre. Ceea ce este important, este revenirea la o tradiţie, şi anume, aceea de a reconstitui momentele de atunci într-un spirit de solidaritate locală care poate creşte de la an la an şi care poate fi extrem de benefic pentru noi atât pentru gorjeni, cât şi pentru impresia pe care o putem provoca celor care vin pe meleagurile noastre. Deci devenim atractivi şi prin ceea ce facem acum”, a declarat istoricul Gheorghe Nichifor.

Târgujienii, atraşi de rememorarea tradiţiilor
Adina Andriţoiu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” a spus că „târgujienii sunt interesaţi. Este sărbătoarea noastră, a tuturor. Trebuie să învăţăm să ne bucurăm de ceea ce avem, să învăţăm să iubim şi să păstrăm ceea ce ne-a lăsat Brâncuşi aici”. Interesul comunităţii locale pentru astfel de manifestări a fost remarcat şi de către istoricul Gheorghe Nichifor, acesta menţionând că „într-o perioadă de criză a tradiţiilor care este vizibilă, revenirea la un anume fast şi la o anume preocupare pentru tradiţii nu poate fi decât extrem de atractivă şi constructivă în acelaşi timp”.
Manifestarea organizată cu ocazia aniversării celor 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental “Calea Eroilor” a fost finanţată din mai multe surse: bugetul Centrului Brâncuşi: 25.000 lei; bugetul Ministerului Culturii: 20.000 lei (pentru tipărituri); proiect „Investim în viitorul tău!” al Autorităţii Naţionale pentru Turism, finanţat în cadrul POR (servicii închiriere sală conferinţă, servicii catering, materiale şi obiecte promoţionale).
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here