Târgu-Jiul, părăsit de meşterii populari

379

foto targul mesterilor 003Aproximativ 10 meşteri populari din totalul de peste 60 care au participat la Târgul Meşterilor Populari din România, au mai rămas timp de câteva zile la Târgu-Jiu. Deşi municipalitatea le-a promis şedere gratuită pentru încă o săptămână, majoritatea au ales să plece, pentru a putea participa şi la alte târguri de acest fel din ţară.

Târgul Meşterilor Populari din România organizat la Târgu-Jiu a ajuns deja la ediţia cu numărul VI. Anul acesta peste 60 de meşteri populari au venit în oraşul lui Brâncuşi pentru a oferi târgujienilor produse tradiţionale realizate chiar de către ei, în ideea păstrării şi transmiterii meşteşugurilor vechi de sute de ani. Ediţia din acest an a fost organizată în perioada 11-15 august, în centrul municipiului Târgu-Jiu. Totuşi, primarul Florin Cârciumaru le-a oferit, gratuit, încă o săptămână de cazare pentru că ieri a început şi Festivalul Berii. Cei care au acceptat, însă, invitaţia au fost foarte puţini, urmând să plece şi ei în câteva zile. “Nu cred că va sta cineva până sâmbătă. Au mai rămas câţiva, maxim 10 meşteri. Duminică seara se mai gândeau câţiva să mai rămână, dar s-au mai răzgândit din ei”, a declarat Pompiliu Ciolacu, meşter popular şi director al festivalului.

Mamaia, următoarea oprire

foto targul mesterilor 016Majoritatea meşterilor, care au venit din toate zonele ţării, au plecat pentru a putea participa la alte târguri care se desfăşoară în perioada imediat următoare.

“Mulţi au plecat pentru că vor merge şi la alte târguri. Acum urmează târgul de la Mamaia, care începe joi şi la care voi participa şi eu.

Cei care au vândut bine în Târgu-Jiu vor merge întâi spre case, pentru a mai lua produse pe care să le poată vinde la celelalte târguri. La noi, propriu-zis a durat până duminică. Dacă ar fi ştiut mai devreme că pot să stea mai mult, probabil că îşi schimbau puţin calendarul”, a mai spus Ciolacu.

Aşa, în oraşul de pe Jiu au mai rămas cei doi meşteri cu turtă dulce, un meşter popular cu ţesături, altul cu goblen, unul cu bijuterii şi alţi câţiva.

Dorina CIOPLEA

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here