Târgu-Jiu, 165 de ani de la nașterea istoricului Alexandru Ștefulescu. Muzeul Național ,,Constantin Brâncuși” a găzduit lansarea volumului ,,Gorjul Istoric și Pitoresc”

2079

Un moment deosebit la Târgu-Jiu a avut loc ieri, la împlinirea a 165 de ani de la nașterea istoricului și profesorului Alexandru Ștefulescu. Muzeografii au vorbit despre uluitoarea zestre lăsată de istoric, locuitorilor din Gorj.

Reprezentanții Muzeului Național al Literaturii Române, Muzeului Național ,,Constantin Brâncuși” și ai Asociației Excelsior pentru Excelență în Educație au evidențiat, la sediul Muzeului Național Constantin Brâncuși din Târgu-Jiu, munca de cercetare a marelui istoric Ștefulescu, lansând volumul ,,Gorjul istoric și pitoresc”, Editura Muzeul Literaturii Române,
Partenerul principal al evenimentului este Fundația Colegiului Național de Apărare iar cei care au prezentat volumul și câteva opinii referitoare la munca de cercetare a istoricului Alexandru Ștefulescu, au fost Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Alin Popescu, președintele executiv al Asociației Excelsior pentru Excelență în Educație, Cristian Vasile Petcu, președintele Fundației Colegiului Național de Apărare. Totodată. A fost vernisată o expoziție de fotografie veche, reprezentând imagini din Gorjul descris de marele istoric. Fotografiile expuse fac parte din colecția iubitorului de istorie, Ion Țîrlea.

Cărți din trecut pentru oamenii de azi
Ioan Cristescu a spus că este pentru a patra oară când vine la Târgu-Jiu: ,,Muzeul Literaturii s-a gândit să editeze lucrări de importanță națională și am pornit cu hotărâre în acest drum. Am dat cărți pentru oamenii de azi, cărți expuse în 1904, 1906. Alexandru Ștefulescu a făcut o muncă de cercetare fundamentală și pentru istoria României. Nu este un simplu istoric, statistician, este un antropolog, un istoric al mentalităților din vremea respectivă, deschide pentru cei de azi o cale de cercetate. Volumul acesta îmi doresc să fie un punct de pornire spre viitorii cercetători, spre o reconstituire a istoriei umanității din aceste zone.
Eu l-aș înscrie, nu doar în zona de muzeologie, ci și în zona începutului sociologiei românești. Nu întâmplător e Gorjul ,,istoric si pitoresc”. Sunt două elemente, frumusețea locurilor… iar când spui pitoresc este complexitate și diversitate.
Volumul a fost actualizat de colegii mei, multe cuvinte vechi, morfologia lor, ne-am întrebat pentru a cunoaște de ce sunt folosite așa. Alexandru Ștefulescu avea cunoștințe de lingvistică. Acest volum poate să deschidă calea reconstituirii limbii române”, a mai spus Ioan Cristescu, în prezentarea sa.

2.000 de documente medievale, la Muzeul Județean Gorj
De asemenea, muzeograful Valentin Pătrașcu a vorbit despre monografiile dedicate orașului, a mănăstirilor ,,care au la bază aceste vechi documente și, datorită erudiției sale, Alexandru Ștefulescu nu face altceva decât să ne ofere o imagine asupra trecutului Gorjului, mergând până în secolele XIII, XIV.
Sunt mențiuni referitoare la primele localități atestate documentar, toate aceste documente medievale au fost cercetare de Alexandru Ștefulescu și se află la Muzeul Județean Gorj. Peste 2.000 de documente medievale într-o colecție îmbunătățită și după moartea autorului, în 1910, și cuprinde acum peste 6.000 de documente
Și aceaste lucrări schițează portrete importante ale personalităților din Gorj și Târgu Jiu, sunt o bază solidă pe care au putut fi elaborate alte lucrări privind istoria și trecutul Gorjului. Peste 200 de documente care se referă la Tudor Vladimirescu și la membrii familiei sale. Acest volum cuprinde documente inedite, pe baza cărora cercetătorii pot elabora lucrări aprofundate privind lucruri mai puțin cunoscute despre Tudor Vladimirescu”, a mai spus muzeograful.
Dintre politicienii județului, la eveniment au participat, printre alții, Dan Vîlceanu, Iulian Popescu, Ion Iordache.
M.C.H.