Tarafurile, în spectacol

521

taraf2A doua zi de spectacol a Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu, care s-a desfăşurat la Teatrul de Vară, a debutat cu vernisajul expoziţiei de artă populară, cu obiecte realizate de instructorii şi elevii instituţiei, dar şi cu lansarea oficială a dublului CD Tarafuri şi Lăutarii din Gorj. Pe scenă a avut loc, de asemenea, un recital al celor zece tarafuri gorjene.

La ora 11.00, marţi, a avut loc la Teatrul de Vară, o expoziţie de artă populară, unde artiştii şi-au demonstrat măiestria şi priceperea în artele populare. Expoziţia a avut un real succes în rândul tarafcopiilor, cu atât mai mult cu cât aceştia, au şi exersat diferite tehnici tradiţionale precum crearea obiectelor din lut, au ţesut la ghergheful vertical sau orizontal, au pictat pe sticlă, au creat mici cruciuliţe cu dalta în lemn, sub stricta îndrumare a artiştilor consacraţi sau a micuţilor artişti. La ora 19.00 a avut loc lansarea oficială a dublului album ,,Tarafuri şi Lăutari din Gorj”, care s-a reprogramat la ora 20.00 din cauza căldurii de afară. „Am în mână un tezaur, două CD-uri apărute în colecţia Etnophonie a Muzeului Ţăranului Român, două CD-uri de valoare pe care o certifică aici într-o broşură de 20 de pagini în română şi engleză a celui mai important muzicolog al României la taraf 3ora aceasta Speranţa Rădulescu, cercetător ştiinţific la Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi profesor universitar asociat la Academia de Muzică din Bucureşti. În colecţia Etnophonie s-au editat, până la ora aceasta, 22 de CD-uri, iar din acestea numărul 18, 21, 22 au ca obiect lăutarii Gorjului. Prin ele, la această oră, Gorjul este recunoscut în plan naţional drept patria tarafurilor”, a declarat directorul Şcolii Populare de Artă, Viorel Gârbaciu.

Zece, în recital

La acest recital au participat formaţii tradiţionale de lăutari, colaboratori ai Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu, Taraful lui Cristi Geagu Cătăroiu din Tismana, Taraful Rapsozii Gorjului din Brădiceni, Taraful lui Nicu Bâlteanu din Bâlta, comuna Runcu, Taraful Marcel Ciucurescu din Logreşti, Banda fraţilor Piţigoi din Târgu-Cărbuneşti, Taraful Mărgălinei Cidoiu, Taraful lui Ion Argint zis Macu, Taraful fraţilor Enoiu, Taraful lui Lampie Muscurici. Recitalul a fost înregistrat de către postul de televiziune Favorit.

ANDRADA BĂRĂITARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here