Taraful Gorjului, reprezentant naţional la Forumul România

447

P3240379Taraful Gorjului este singura formaţie de muzică tradiţională din ţara noastră care participă la cea de-a IX-a ediţie a Forumului România. Evenimentul are loc în această săptămână, la Viena.

Taraful Gorjului este o formaţie alcătuită din şapte lăutari, spuma tarafurilor gorjeneşti. În componenţa sa se regăsesc: Cristi Geacu (Cătăroiu), Nicolae Bâlteanu, Mărgălina Cidoiu, Florian şi Gabi Enoiu, Adrian Pobirci şi Constantin Argint. Această formulă de succes s-a remarcat deja la Festivalul „Tarafuri şi Fanfare” de la Suceava, precum şi la alte evenimente de acest gen.

Gorjul, prezent la Viena

Invitaţia de participare la cea de-a noua ediţie a Forumului România “este ceva excepţional; este triumful acestui proiect numit reabilitarea tarafurilor tradiţionale gorjeneşti, care a fost demarat acum exact şase ani de zile”, menţionează Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare P3240337de Artă Târgu-Jiu. Forumul România se desfăşoară la Viena în perioada 6-9 octombrie 2011. “Plecarea Tarafului Gorjului la Viena este miercuri, în colaborare cu Muzeul Ţăranului Român cu secţiunea de muzică tradiţională, coordonată de doamna cercetător ştiinţific profesor universitar doctor Speranţa Rădulescu. Suntem singura formaţie din ţară care participă la acest eveniment internaţional: Forumul România, întâlnire internaţională a celor care au ca temă de cercetare România, iar tema acestui forum ajuns la ediţia a IX-a este „Muzica Românească şi Muzică în România”. Am suficientă modestie încât să spun că această invitaţie a noastră, dincolo de un oarecare prestigiu pe care tarafurile Gorjului şi l-au câştigat în ultimii ani, demonstrează că Gorjul este patria tarafurilor tradiţionale”, a explicat Viorel Gârbaciu. Taraful Gorjului va concerta la Sala Mendhelson a Universităţii de Muzică şi Arte din Viena, într-o companie absolut extraordinară.

Peste zece tarafuri, în Gorj

Viorel Gârbaciu îşi aminteşte perfect cum se prezenta situaţia formaţiilor tradiţionale în urmă cu câţiva ani şi se mândreşte cu numărul formaţiilor existente la această oră şi cu modul cum se prezintă ele. “Avem în jur de 12-13 tarafuri tradiţionale. Când am venit eu la Cultură, în 1997, am participat la ediţia de atunci a Festivalului Lăutarilor de la Bolboşi şi pe scenă urca un tip cu vioara şi unul cu orga electronică. Acesta era taraful tradiţional în Gorj. Nu am văzut atunci niciun ţambal, nicio chitară şi niciun contrabas”, a precizat directorul Şcolii Populare de Artă. PB305045Faptul că la ora actuală judeţul nostru este considerat patria tarafurilor tradiţionale este o recunoaştere a eforturilor celor care au lucrat la renaşterea acestui segment muzical. Participarea Tarafului Gorjului la Forumul România de la Viena, ca unic reprezentant al ţării noastre este o mândrie pentru conducerea Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu, dar şi pentru gorjenii de pretutindeni.

Minodora Sucea

Dublu album de muzică lăutărească

Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu, în colaborare cu Muzeul Ţăranului Român, au realizat un dublu album de muzică lăutărească tradiţională. Lansarea este programată pentru luna noiembrie.

Revigorarea tarafurilor tradiţionale româneşti a avut rezultate bune, judeţul nostru fiind considerat, la această oră, patria tarafurilor tradiţionale. Pentru ca un număr cât mai mare de iubitori ai acestui gen muzical să se poată bucura de muzica lor preferată, Şcoala Populară de Artă a lucrat la realizarea unui album. Lansarea va avea loc în următoarea perioadă. “În acest an am tras împreună cu Muzeul Ţăranului Român şi Fundaţia Tzigara Samurcaş material şi, în colaborare cu Consiliul Judeţean şi cu Muzeul Ţăranului Român, vom edita două cd-uri; deci un dublu album cu muzică de taraf tradiţional din Gorj. În cursul lunii noiembrie, poate decembrie, sperăm să poată să fie lansate”, a precizat Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu.

M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here