Tânăra scriitoare Any Drăgoianu – Copiii vor învăţa limba română cu ajutorul poeziilor sale

548
anyScrie pentru că aşa simte, la fel de natural cum respiră… Deşi este casnică şi are de întreţinut o familie cu doi copii, ţânţăreanca Any Drăgoianu, la nici 35 de ani împliniţi, se poate lăuda cu o activitate literară impresionantă şi cu cea mai nouă ispravă, introducerea unei poezii, a sa, pentru copii într-un manual pentru clasa I.

Any Drăgoianu, deşi foarte tânără şi cu multe ocupaţii cotidiene, simte o plăcere deosebită faţă de cuvântul scris, fără de care, dacă este să judecăm după activitatea sa, se pare că nu poate trăi. Any a publicat nu mai puţin de 12 volume de versuri din care patru sunt de poezii pentru copii. Cele patru cărţi le-a trimis la Craiova, la o selecţie regională, pentru poezii care să apară în manuale şcolare pentru clasele primare. Trecând de acest concurs, volumele gorjencei au ajuns la Bucureşti unde au fost analizate cap-coadă, poezia „Mama” fiind aleasă. „Poezia <<Mama>>, care a fost introdusă în cartea <<Îndrumător metodic pentru învăţători, părinţi şi elevi. Lecturi literare pentru clasa I. Lucrare conform programei şcolare>>, face parte din volumul <<Mărţişor pentru mama>>”, a declarat autoarea. Semnătura Any Drăgoianu apare, astfel, alături de nume ca Tudor Arghezi, Ana Blandiana, Ion Caraion, Mihai Eminescu, Nina Casian, Otilia Cazimir sau craioveanca Elena Buznă.
Nu publică din cauza banilor
Cu nu mai puţin de 12 volume „la activ” şi cu multe altele bune de tipar, Any Drăgoianu este o scriitoare completă dar care nu este niciodată satisfăcută de sine şi vrea mai mult. Scrisul este la fel de normal şi natural ca şi mersul sau ca şi respiratul, scrie pentru că aşa se exprimă, scrie pentru că trebuie să dea cumva glas miilor de gânduri şi de idei care o năpădesc zilnic, dincolo de problemele vieţii de mamă şi soţie. Cel mai dureros este că unora dintre „copiii săi literari” li se refuză dreptul la viaţă. Lipsa banilor face ca multe idei sau manuscrise să rămână la acest stadiu. „Nu pot trece de cartea cu numărul 13…se pare că este, într-adevăr, cu ghinion. Se numeşte <<Timp pentru dragoste>> şi este o carte de versuri”, a spus Any Drăgoianu. Scriitoarea speră ca cineva să o poată sponsoriza să tipărească şi acest volum, precum şi unul de epigramă, care de asemenea este doar manuscris. Membră a Uniunii Epigramiştilor din România, din acest an, tânăra poetă speră să intre şi în Uniunea Scriitorilor. “Pentru că ne-au fost selectate poeziile, cei tineri care semnăm în cartea pentru copii trebuie să intrăm, potrivit unui ordin al Ministerului, direct în Uniunea Scriitorilor, fără alte demersuri”, a mai declarat scriitoarea.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here