Sute de tineri talentaţi vor participa la Festivalul „Liviu Dafinescu”

373

liviu dafinescuCâteva sute de tineri talentaţi sunt aşteptaţi să participe anul acesta la Festivalul portului şi jocului popular pentru tineret „Liviu Dafinescu”. Evenimentul, ajuns deja la cea de-a IX-a ediţie, se va desfăşura la sfârşitul lunii aprilie, la Târgu-Jiu şi Novaci.

Consiliul Judeţean Gorj, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT), Şcoala Populară de Artă, Palatul Copiilor Târgu-Jiu, Consiliul local şi Casa de Cultură Novaci, Asociaţia Culturală “Liviu Dafinescu” organizează, la sfârşitul lunii aprilie, ediţia a IX-a a Festivalului Jocului şi Portului Popular pentru Tineret „Memorial Liviu Dafinescu”. La sfârşitul săptămânii trecute s-a încheiat faza pe localitate a Festivalului-concurs, fază ce a avut drept scop evaluarea şi desemnarea echipelor reprezentante ale localităţilor din judeţ. În desfăşurarea acestei prime etape a festivalului au fost angrenaţi aproximativ 600 de dansatori, o echipă de specialişti deplasându-se în perioada 3 – 23 martie în zonele folclorice importante ale judeţului pentru a constata nivelul de pregătire şi respectarea în cadrul repertoriului coregrafic a jocurilor populare specifice Gorjului. Potrivit maestrului coregraf Iulian Malea, reprezentantul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi totodată cel care a supervizat desfăşurarea acestei faze a festivalului, interesul tinerilor pentru jocul popular a crescut, semn că judeţul nostru nu va duce niciodată lipsă de tineri care să ducă mai departe tradiţiile gorjeneşti. „Am observat o preocupare foarte serioasă pentru păstrarea jocului popular tradiţional şi pentru formarea unor dansatori bine pregătiţi. Sunt instructori care se zbat în acest sens cu toate dificultăţile întâmpinate din partea unor directori de şcoală, profesori şi chiar primari. Pot spune că formaţiile au evoluat în bine şi îmbucurător este faptul că au apărut instructori tineri şi, de asemenea este de remarcat şi sporirea interesului tinerilor pentru jocul popular, ceea ce denotă că folclorul muzical şi coregrafic nu numai că nu va pieri, dar avem siguranţa că va progresa în timp”, a concluzionat Iulian Malea.

Un nou premiu, acordat de CJCPCT Gorj

Faza finală a festivalului se va desfăşura în perioada 27 – 29 aprilie, la Târgu-Jiu şi Novaci. Astfel, pe data de 27 aprilie, începând cu ora 19:00, este programat un spectacol extraordinar susţinut de Ansamblul „Doina Gorjului”, concursul formaţiilor de dansatori se va desfăşura a doua zi, începând cu orele 10:00, la Casa de Cultură din municipiu, în timp ce ultima zi a festivalului este rezervată festivităţii de premiere. O noutate pe care o aduce ediţia din acest an a Festivalului este aceea a instituirii Premiului pentru Coregrafie „Liviu Dafinescu”, acordat de CJCPCT unui coregraf cu merite deosebite în promovarea dansului popular gorjenesc.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here