Sute de elevi gorjeni vor învăţa şi anul acesta în şcoli neautorizate sanitar

290

Peste 300 de elevi vor începe anul şcolar în condiţii necorespunzătoare. Asta deoarece 25 de unităţi de învăţământ din judeţ vor funcţiona fără a fi autorizate din punct de vedere igienico – sanitar. Cele mai multe dintre acestea sunt amplasate în mediul rural, acolo unde primăriile nu au introdus apă curentă şi canalizare, a precizat inspectorul general şcolar, Ion Ișfan.

25 unităţi de învăţământ din judeţul Gorj funcţionează neautorizate sanitar, acest lucru reiese din raportul finalizat de reprezentanţii Prefecturii Gorj în urma controalelor tematice efectuate la toate unităţile şcolare din judeţ. “Marea majoritate a unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Gorj sunt autorizate sanitar, în prezent făcându-se demersuri pentru obţinerea autorizaţilor sanitare şi pentru cele 25 unităţi de învăţământ( 15 grădiniţe şi 10 şcoli) care nu au această autorizaţie. De asemenea pe parcursul efectuării controlului au fost autorizate 7 grădiniţe (3 din Stoina, 4 din Vladimir), 10 şcoli(3 din Vladimir, l din Glogova, 2 Stoina, 2 din Bengeşti, l din Negomir şi l din Jupâneşti) şi un liceu (Stoina)”.

Măsuri de asigurare a securităţii unităţilor de învăţământ
A fost realizat un parteneriat judeţean între Instituţia Prefectului – Judeţul Gorj, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj şi care are ca principal obiectiv securitatea elevilor şi a cadrelor didactice.
Peste 330 de poliţişti şi zeci de jandarmi vor asigura ordinea şi paza la unităţile de învăţământ în prima zi de şcoală.
Potrivit lui Daniel Feţeanu, adjunctul IPJ Gorj, peste 330 de poliţişti vor fi prezenţi la şcoli, dar şi în apropierea acestora.
Şi jandarmii gorjeni vor fi prezenţi în apropierea unităţilor de învăţământ. Alin Ivan, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Gorj, a anunţat că în acest an şcolar instituţia va aplica mai multe acţiuni de prevenire şi combatere a faptelor care ar putea pune în pericol viaţa elevilor şi a cadrelor didactice.

Probleme, înregistrate în şcoli
Echipa de verificare constituită în temeiul Ordinul Prefectului judeţului Gorj a verificat stadiului realizării măsurilor stabilite la nivelul autorităţilor locale, privind deschiderea în bune condiţii a noului an şcolar 2013-2014.
În ceea ce priveşte stadiul realizării lucrărilor de investiţii, reabilitări şi reparaţii (utilităţi), pe unităţi de învăţământ, au fost finalizate până în prezent, în proporţie de 90%, lucrările de reparaţii curente la toate unităţile de învăţământ, urmând ca până la data de 15 septembrie 2013, reparaţiile să fie încheiate în aproape toate unităţile de învăţământ, astfel încât noul an şcolar să înceapă în condiţii optime.
Situaţii deosebite s-au înregistrat în următoarele unităţi de învăţământ: Colegiul “Mihai Viteazu” din Bumbeşti-Jiu este în curs de reabilitare în cadrul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional, din cele 4 etaje, 2 sunt în curs de finalizare.
La Slivileşti – sat Strâmtu (şcoală cu probleme, grad ridicat de umiditate). Aninoasa, sat Costeşti – unitatea a fost mutată din locaţia iniţială (foarte veche şi cu risc pentru elevi) şi acum funcţionează într-o altă locaţie, suprafaţa alocată / elev fiind foarte mică.
Prefectul de Gorj vrea ca autorităţile sau părinţii care au cunoştiinţă de existenţa unor probleme în şcolile din judeţ să îi aducă la cunoştinţă aceste lucruri. “Vreau să subliniez că este posibil să existe şi alte probleme la nivelul unităţilor de învăţământ, pe care colegii mei poate nu le-au observat şi tocmai de aceea acolo unde cetăţenii sau reprezentanţii autorităţilor locale ştiu că mai sunt astfel de probleme îi rugăm se ne sesizeze”, a declarat Claudiu Teodorescu, prefectul judeţului Gorj.

Igienizare şi aprovizionare cu combustibili
Au fost realizate acţiuni de igienizare în majoritatea unităţilor de învăţământ preuniversitar, urmând a se finaliza această activitate până la începerea anului şcolar.
Majoritatea unităţilor de învăţământ au fost sau sunt în curs de aprovizionare cu combustibil, o situaţie specială fiind la Bălăneşti, unde primăria întâmpină dificultăţi în achitarea sumelor pentru combustibilul achiziţionat, aprox. 20.000 RON.

Microbuzele la control?!
În perioada următoare se va verifica existenţa şi legalitatea documentelor pentru microbuze şi conducători auto de către poliţie. Situaţii deosebite descoperite sunt la Prigoria, unde starea tehnică a microbuzului expiră în octombrie şi nu mai poate fi prelungită din cauza uzurii avansate şi la Bălăneşti unde există plaţi restanţe la combustibil, mai vechi de 6 luni.
De asemenea au fost 24 de solicitări pentru achiziţionarea de microbuze şcolare de către autorităţile locale, acolo unde se impune transportul elevilor la unităţile de învăţământ. Alte 7 localităţi şi-au manifestat intenţia de a impune documentaţia necesară pentru repartizarea de microbuze şcolare.

Stadiul achiziţionării manualelor şi a rechizitelor şcolare
Aprovizionarea cu manuale şcolare pentru învăţământul obligatoriu s-a realizat conform planificării şi solicitărilor de la şcoli, astfel încât toţi elevii până la ciclul superior al liceului vor primi manuale gratuit. Fiecare unitate de învăţământ a respectat, în ordine, următoarele criterii de selecţionare a manualelor comandate: asigurarea manualelor şcolare pentru clasa l -100%, cu excepţia manualelor disciplinei Religie, care se recuperează de la seriile precedente.
Retipărirea manualelor şcolare pentru disciplinele la care se susţin teze cu subiect unic: 60% din cifra de şcolarizare (română, matematică, istorie, geografie, fizică şi chimie) restul disciplinelor 10%, 15% şi 25 %, în funcţie de necesităţi.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here