Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj organizează lunar cursuri de calificare-recalificare pentru şomerii indemnizaţi, neindemnizaţi, dar şi pentru persoanele care îşi doresc o calificare într-o anumită meserie. În prezent, instituţia are în derulare 16 cursuri, menite să vină în sprijinul celor care îşi doresc un loc de muncă sau schimbarea domeniului de activitate.
La ora actuală, rata şomajului la nivelul judeţului nostru este de 6, 90 %, o salvare pentru încadrarea în muncă a miilor de şomeri gorjeni fiind absolvirea de cursuri organizate de AJOFM Gorj. În vederea creşterii şi diversificării competenţelor profesionale, astfel încât şomerii să-şi poată găsi mai repede şi mai uşor un loc de muncă, în primul semestru al acestui an, AJOFM Gorj a organizat 25 de cursuri la care au participat 261 de şomeri indemnizaţi, 332 neindemnizaţi, 16 deţinuţi de la Penitenciarul Târgu-Jiu şi patru gorjeni care şi-au plătit cursurile.
Potrivit lui Romeo Chiriac, directorul executiv al instituţiei, 17 cursuri organizate anul acesta au fost deja finalizate şi absolvite de 390 de persoane. „În prezent, avem în derulare de 16 cursuri la care participă nu mai puţin 398 de persoane, din care trei sunt deţinuţi, iar restul sunt şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi. Datorită cursurilor, dar şi sprijinului acordat de Agenţia noastră, 328 de gorjeni şi-au găsit un loc de muncă”, a precizat şeful AJOFM Gorj.
7 cursuri în august
În săptămânile care urmează, instituţia îşi formează grupe pentru mai multe cursuri de (re) calificare profesională. organizează cinci cursuri de formare profesională. Unul dintre acestea este de lucrător în comerţ care se va desfăşura la Târgu-Jiu şi Târgu-Cărbuneşti, iar restul sunt de ospătar, cofetar-patiser, cosmetician, dulgher-tâmplar-parchetar, zidar-pietrar-tencuitor, agent de securitate, cursurile de calificare pentru aceste meserii ţinându-se strict la Târgu-Jiu.
Gorjenii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj sunt obligaţi să participe la programele de formare profesională oferite şi organizate de AJOFM. Persoanele îndreptăţite pot beneficia de servicii de formare profesională gratuite, o singură dată, pentru fiecare perioadă în care se află în căutarea unui loc de muncă. Înscrierile pentru cursurile de calificare, precum şi orice alte informaţii referitoare la formarea profesională se pot obţine de la sediul AJOFM GORJ din Târgu-Jiu, camera 5, str. Lt. Col. Dumitru Petrescu nr.1 sau de la agenţiile locale şi punctele de lucru din teritoriu.
316 locuri vacante la Gorj
Potrivit datelor actualizate ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) Gorj, la nivelul judeţului Gorj sunt disponibile un număr de 316 posturi vacante. Dintre acestea, 12 sunt de casier, 10 de încărcător-descărcător, tot atâtea de manipulant mărfuri, 25 de muncitori necalificaţi în silvicultură, 62 de vânzător. De asemenea, mai sunt posturi de şofer, ospătari, zugravi, lucrători gestionari, electricieni, lăcătuşi, barmani, agenţi de vânzări.
Gorjenii interesaţi de obţinerea unui loc de muncă în afara ţării trebuie să ştie că o firmă din Belgia caută 10 măcelari sau persoane care au experienţă de lucru într-un abator, cu menţiunea că se va procesa doar carne de porc. Firma cu pricina solicită minim doi ani experienţă ca şi măcelar, precum şi deţinerea unui permis auto categoria B, dar şi cunoştinţe de limba engleză.
Contractul de muncă se face pe perioadă nedeterminată, iar salariul este între 12,46 şi 13, 87 euro brut pe oră în funcţie de calificare.
De asemenea, cei calificaţi în meseria de asistenţi medicali îşi pot încerca norocul în Germania unde sunt oferite 50 de posturi de asistenţi medicali generalişti pentru spitale/azile şi instituţii medicale de pe întreg teritoriul ţării.
Se cere diplomă de asistent medical, oferindu-se contract de muncă pe perioadă nedeterminată şi salariu de 11,22 euro pe oră, angajatorul oferind asigurare socială şi de sănătate.
Izabella Molnar
Sunt interesată de cursurile pt limba engleză, au început sau când o sa înceapă?