Sute de controale efectuate de inspectorii de muncă

279
78itm-6În a doua lună a anului 2010, inspectorii din cadrul Compartimentului Relaţii de Muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au controlat în total 315 de angajatori şi au aplicat 141 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 221.000 lei, pentru munca fără forme legale de angajare, dar şi pentru alte nereguli.

Alte motive pentru aplicarea sancţiunilor au fost nedepunerea la Inspectorat a documentelor de plată a salariilor, a declaraţiilor fiscale, a deciziilor de încetare/modificare/suspendare a contractelor individuale de muncă. Acestora li s-au adăugat şi netransmiterea în termenul prevăzut de lege a registrului general de evidenţă a salariaţilor în format electronic.
Pe tot parcursul lunii februarie, s-au înregistrat 35 de scrisori şi sesizări adresate direct ITM Gorj, cât şi cele remise de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, dar şi de alte instituţii. „Două accidente de muncă în domeniul exploatării cărbunelui şi al construcţiilor au fost înregistrate de ITM Gorj luna trecută. Din păcate, unul s-a soldat cu incapacitate temporară de muncă, iar celălalt cu invaliditate”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Gorj, Gheorghiţă Cusma. Cauzele de producere ale acestor accidente au fost: neutilizarea echipamentului individual de protecţia muncii, nerespectarea instrucţiunilor specifice de lucru, precum şi neefectuarea în timp util a unor operaţii indispensabile securităţii muncii.
Cinci societăţi târgujiene sancţionate pentru munca la negru
Totodată, în prima săptămână a lunii martie, inspectorii de muncă gorjeni au sancţionat cinci societăţi de pe raza municipiului Târgu-Jiu, care aveau ca obiect de activitate comerţul, spălătorie auto şi construcţii, pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare. „Patronii societăţilor aveau la muncă nouă persoane, dintre care două erau femei. Amenzile aplicate administratorilor se ridică la suma de douăzeci şi şapte de mii de lei”, a completat Cusma. Alte 13 sancţiuni şi 10 avertismente s-au aplicat pentru nedepunerea de către angajatori a obligaţiilor legale şi a registrului REVISAL. Reprezentanţii Compartimentului de Securitate şi Sănătate în muncă din cadrul ITM Gorj au efectuat 16 controale privind respectarea prevederilor legale în domeniul lor de activitate în sectoarele industrie, comerţ, transporturi şi alimentaţie publică. „Ei au aplicat şapte sancţiuni în valoare de 12.000 pentru neregulile constatate”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Vânzătorii biletelor Bingo, luaţi în vizor
În perioada următoare, inspectorii de muncă vor lua în vizor vânzătorii ambulanţi de bilete de Bingo, de pe raza întregului judeţ. Ei vor urmări dacă aceştia sunt angajaţi legal şi dacă societatea pentru care lucrează şi-a îndeplinit obligaţiile de plată către stat şi de depunere a tuturor documentelor.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here