Suspiciune de coronavirus la Gorj: 4 studenţi, întorşi din China!

2452

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a transmis, ieri, o informare prin care aduce la cunoştinţa cetăţenilor faptul că patru studenţi întorşi din China au fost plasaţi sub supraveghere pentru o perioadă de două săptămâni, dovedindu-se ulterior că sunt sănătoşi şi nu au fost infectaţi cu coronavirus.

Având în vedere contextul epidemiologic actual – infecţiile cu coronavirus, la nivelul DSP Gorj s-au întreprins măsuri în vederea instruirii personalului medico-sanitar din unităţile sanitare (spitale, medici de familie, medici şcolari) etc. privind modul de prevenire conform metodologiei de pe site-ul I.NS.P – C.N.S.C.B.T. Bucureşti.
„Conform prevederilor metodologiei specifice, persoanele care vin în ţară din zonele cu risc, respectiv China, sunt obligate ca la sosirea în aeroport să completeze un chestionar legat de starea de sănătate, urmând ca acestea să fie autoizolate voluntar la domiciliu timp de 14 zile. La nivelul judeţului Gorj s-au aflat în această situaţie un număr de patru persoane, studenţi, cărora le-a expirat perioada de supraveghere de 14 zile, fiind clinic sănătoşi”, a transmis conducerea DSP Gorj.
Pe această cale, DSP Gorj a transmis şi o serie de măsuri pe care populaţia trebuie să le ia în vederea reducerii riscului contactării coronavirusului: „Purtarea măștii este una dintre măsurile de prevenire și limitare pentru răspândirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea determinată de noul coronavirus.
Cu toate acestea, doar utilizarea unei măști nu este suficientă pentru a asigura un nivel adecvat de protecție și ar trebui adoptate și alte măsuri la fel de relevante.
Folosirea măștii trebuie combinată cu igiena adecvată a mâinilor și cu alte măsuri de prevenire și control a transmiterii noului coronavirus de la om la om. Persoanele fără simptome respiratorii ar trebui: să evite aglomerațiile și să evite frecventarea spațiilor închise aglomerate (de ex. supermarketuri, mall-uri); să mențină o distanță de cel puțin 1 metru față de orice persoană cu simptome respiratorii (de ex. tuse, strănut); să-și spele frecvent mâinile, folosind apă și săpun atunci când mâinile sunt vizibil murdare sau antiseptic pe bază de alcool dacă mâinile nu sunt vizibil murdare; să utilizeze tehnica de a tuși sau a strănuta în interiorul cotului flectat sau să-și acoperă nasul și gura în timpul tusei și strănutului cu un șervetel de unică folosință, urmată de aruncarea acestuia după utilizare și spălarea imediată a mâinilor cu apă și săpun; să se abțină de la atingerea gurii, nasului și ochilor; să respecte regulile privind modul de purtare, îndepărtare și eliminare a măștilor asociate cu o igienă corectă a mâinilor după îndepărtare. Persoanele cu simptome respiratorii trebuie să respecte indicațiile de mai sus și următoarele: să poarte o mască dacă prezintă febră, tuse și respirație dificilă și să solicite consult medical la medicul de familie, cât mai curând posibil; să urmeze sfaturile de mai jos cu privire la gestionarea adecvată a măștilor”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here