Surprinzătoare, ca de fiecare dată – NOVĂCEANUL – o publicaţie lunară ce gândeşte constructiv şi pozitiv

536

Numărul dintre ani al publicaţiei lunare a oraşului Novaci a apărut, cum era şi normal, în preajma sărbătorilor de Crăciun şi a intrării în noul an 2016. Veţi vedea că nu este deloc deplasat s-o recenzăm şi cu această mare întârziere.

Editorialul se intitulează TAINA NAŞTERII DOMNULUI IISUS HRISTOS, fiind semnat de către Preotul Ion Coconeţu. Cam pe acelaşi spaţiu, tot pe pagina primă a publicaţiei, dar cu o continuare în pagina 3, găsim un consistent interviu „De vorbă cu PRIMARUL ORAŞULUI” sub condeiul scriitorului Constantin Dârvăreanu, care-i şi redactorul şef al Novăceanului.
Se face un bilanţ ai celor trei ani şi jumătate de mandat ai primarului Dr. Ing. Dumitru Leuştean, în care „(…)numai cine nu vrea nu poate observa că s-a produs schimbarea la faţă a oraşului. Nu doar ca aspect general, ci şi în profunzime, dacă avem în vedere rezolvarea unor probleme gospodăreşti de mare necesitate: asfaltarea unor străzi, întreţinerea unor drumuri, reintroducerea şi modernizarea iluminatului public, refacerea captărilor şi asigurarea unui debit de apă aproape suficient pentru populaţie, canalizări, modernizarea Pieţei oraşului, introducerea încălzirii centrale la Casa de Cultură şi Şcoala Pociovaliştea, acreditarea spitalului (singurul din judeţul Gorj), redarea funcţionalităţii fostei policlinici, înfiinţarea unei clase cu program prelungit la Grădiniţa de Copii Novaci, revigorarea activităţilor culturale şi sportive, etc.”
Prima întrebare, ce stă pe buzele tuturor novăcenilor este directă: „Veţi mai candida pentru un nou mandat la viitoarele alegeri?”, iar răspunsul e prompt: „Când am hotărât să candidez la Primăria oraşului Novaci, renunţând la alte privilegii, nu m-am gândit la un singur mandat. Am venit cu gândul de a-mi pune întreaga experienţă în folosul comunităţii, convins că pot fi de folos Novaciului. Ştiam că funcţia de primar este o funcţie complexă, care pe lângă problemele gospodăreşti ale localităţii trebuie să aibă în vedere şi problemele cetăţeanului.” Publicaţia şi interviul integral, extrem de constructiv şi de consistent, pot fi citite pe site-ul Primăriei Novaci.
„Moş Crăciun cu plete dalbe…” este un eseu semnat de prof.univ.dr. N. Vinţanu, care mai scrie şi despre „Întâiul colindeţ”. Oricum, faţă de multe ţări occidentale – membre ale Uniunii Europene – în care în loc de Crăciun se spune ca pe vremea defunctei URSS „sărbătorile de iarnă”, la noi tradiţiile se respectă. Iar Lucia Silvia Podeanu are o minunată poezie în vers alb intitulată chiar „Seară de Crăciun”. Şi dacă la Palatul Cotroceni nu s-a oferit o recepţie de către preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, la Novaci, Ziua Naţională 1 Decembrie 2015 a fost sărbătorită cu mult fast, menţionând sprijinul acordat în organizarea prestigioasei manifestări de Garnizoana Târgu-Jiu, prin comandantul acesteia, Colonelul Marin Bran, se cuvine a fi elogiat cum se cuvine. Mai găsim „Pagini de istorie locală”, de prof. Gheorghe Todea şi „Un Omagiu Post-Mortem” adus de Excelenţa Sa Ambasadorul Valeriu Tudor celui care a fost şi rămâne poetul Dorian Ionescu Pascal, căruia i se reproduc două poeme de suflet: „Câte-o minune e-n fiecare zi” şi „Rămâne speranţa”. Constantin Dârvăreanu îl omagiază pe acordeonistul Nelu Boboluţă cu un rămas bun pentru „un fost demn ambasador al Novaciului, care împreună cu Ansamblul „Nedeia” au dus numele Novaciului până la capătul Lumii.”
Faţă de alte foi sau publicaţii ale primăriilor oraşelor din Gorj, Novăceanul alocă un amplu spaţiu culturii şi personalităţilor cu obârşii locale, creaţiilor lor literare. Astfel, Prof.univ.dr. N. Vinţanu publică şi o povestire „Înţeleptul cu picior de lemn”, ca şi urările în versuri „De sărbători”, ale poetului Alexandru Delu Opriţescu, iar Prof. Ion Duţă are un sensibil poem „Copilul şi Crucea”.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here