Suplimentele pentru mărirea sânilor şi efectele nocive ale acestora

780
sani 1Ce femeie cu sânii mici nu ar dori să îi poată mări însă fără a apela la bisturiu? Numai gândul la “cuţit” şi recuperarea postoperatorie sperie suficient de mult încât femeile aflate în această situaţie preferă să încerce întâi alte metode de mărire a sânilor.

În ultima vreme au apărut pe piaţă tot felul de suplimente şi produse pentru mărirea sânilor. Producătorii afirmă că aceste produse sunt naturiste (cuvânt ce sună atât de bine), fiind extrase numai din plante, însă ar mai trebui să ştiţi că şi multe medicamente clasice sunt tot din plante extrase, doar prezentate mai sobru şi acestea din urmă sunt avizate medico-farmaceutic prin numeroase studii experimentale şi clinice, având un prospect în care puteţi citi nu doar beneficiile, ci şi riscurile. Majoritatea produselor “naturiste” pentru mărirea sânilor conţin plante bogate în fitoestrogeni, substanţe foarte asemănătoare estrogenilor (hormoni sexuali feminini). Astfel, aceste terapii naturiste cu tincturi sau suplimente sunt de fapt tratamente hormonale, însă la doze mai mici, spun specialiştii.

Care sunt riscurile suplimentelor pentru mărirea sânilor?
Aceste produse fiind obţinute din amestecul a mai multor plante ce conţin fitoestrogeni şi alte substanţe stimulative pentru creşterea tisulară (un fel de factori de creştere) prezintă riscurile unor tratamente hormonale: apariţia sau agravarea mastozei fibrochistice, mărirea sau apariţia chisturilor mamare, ovariene, agravarea unei endometrioze, dereglări ale ciclului menstrual, agravarea bolilor precanceroase şi canceroase ale organelor genitale şi ale sânilor, afectarea fluidităţii sângelui prin perturbarea funcţiei de coagulare, afectarea alăptării sau a persoanelor cu patologii ale colecistului, cu boli de sânge sau afecţiuni cardio-vasculare.
Riscurile pe care le au plantele folosite cel mai frecvent în suplimentele pentru mărirea sânilor
Plantele întâlnite cel mai des în compoziţia acestor produse naturiste destinate măririi sânilor sunt: mărarul sau seminţele de mărar, palmierul pitic şi Dong Quai (Angelica sinensis).
Efectele nocive ale mărarului
Mărarul sau seminţele de mărar reprezintă probabil planta care are şi cele mai bune efecte privind mărirea sânilor, multe femei care l-au folosit sub diverse forme (cel mai adesea creme sau uleiuri) afirmând că a dat rezultate. Aceste efecte se datorează cantităţii mari de fitoestrogeni pe care aceste suplimente o conţin, având efecte similare unui tratament hormonal. Astfel efectele nocive sunt aceleaşi cu cele ale tratamentelor hormonale cu estrogeni, nefiind indicate femeilor care iau contraceptive, alăptează, celor care prezintă chisturi mamare, mastoză fibrochistică ori altă formă de patologie mamară. De asemenea efectele nocive apar şi în cazul femeilor cu diverse afecţiuni ovariene (chisturi) sau ale uterului, endometrioza sau celor însărcinate. A nu se înţelege că o femeie trebuie să excludă din alimentaţie mărarul, planta bună pentru sănătate, însă produsele destinate măririi sânilor conţin doze mult mai mari decât o legătură de mărar pe care o folosiţi într-o salată sau la o mâncare.
Palmierul pitic
Adesea este folosit sub formă de ulei. Efectele extractului de palmier pitic sunt anticoagulante, astfel poate interacţiona cu anumite tratamente şi poate produce hemoragii (gingiile încep să sângereze, menstruaţia este mai abundentă sau mai lungă, sângerări nazale etc.). De asemenea nu se recomandă femeilor însărcinate.
Dong Quai (Angelica sinensis)
Angelica sinensis este o plantă foarte folosită în medicina chineză pentru proprietăţile sale antispastice şi analgetice, reducând durerile din timpul menstruaţiei. Totodată s-a descoperit însă prin efectuarea unor studii experimentale pe animale de laborator că această plantă stimulează creşterea celulelor canceroase. Pentru că această plantă scade viteza de coagulare a sângelui, efectele sale sunt comparabile cu cele ale palmierului pititc.
Concluzie
Nu exista încă suficiente studii la nivelul populaţiei (majoritatea sunt efectuate pe animale de laborator) care să ateste eficacitatea acestor suplimente pentru mărirea sânilor şi nici efectele secundare pe termen lung nu sunt demonstrate. Consumul acestor suplimente presupune asumarea unor riscuri pentru sănătate.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here