Superstiţii de Revelion

408

superstitiiAşadar, dacă eşti o persoană care crede în superstiţii, atunci poţi, fie şi numai autosugestiv, să îţi făureşti un an mai bogat, fără restanţe la credite sau datorii neonorate.

Pentru îmbunătăţirea situaţiei materiale din anul următor, este recomandat ca noaptea de Anul Nou să te găsească cu bani în buzunar, obicei care prevesteşte un an mai îmbelşugat, fiind o superstiţie practicată de oameni din toată lumea.

În anumite zone, tradiţia noastră spune că pe 1 ianuarie trebuie să ai haine noi, iar în noaptea dintre ani este bine să porţi un accesoriu roşu, culoarea simbolizând bucuria şi norocul de care vei avea parte anul următor.

Un alt obicei, care nici nu ar fi greu de realizat, spune să nu dai bani pe 31 decembrie şi 1 ianuarie, altfel vei avea probleme financiare tot anul. În schimb, încearcă să îţi achiţi toate datoriile până la miezul nopţii.

Tot pentru a chema norocul în următorul an, cu câteva zile înainte de Revelion, femeile prepară pâini în care ascund bănuţi. Tradiţia spune că cei care vor găsi bănuţii vor avea noroc tot anul.

De asemenea, în alte zone ale ţării, în prima dimineaţă din an, oamenii pun bani în apa cu care se spăla pe faţă.

Din bătrâni se spune că, pentru a avea parte de belşug, prima persoană care îţi trece pragul casei în noaptea de Revelion trebuie să fie un bărbat brunet. Acesta trebuie să aducă o crenguţă de vâsc, pâine şi sare.

Crenguţele de vâsc aduc noroc, iar de pe masa de Revelion nu trebuie să lipsească nici strugurii şi smochinele, simbolul belşugului şi al vieţii împlinite.

Nu trebuie uitat nici sărutul de sub vâsc, de la miezul nopţii, care marchează nu doar sentimentele care ne leagă de persoanele apropiate, ci şi modul în care vor evolua relaţiile cu persoanele dragi pe parcursul anului care tocmai începe. Aşadar, în noaptea de Revelion, este de preferat ca persoana iubită să fie lângă tine.

La cumpănă dintre ani şi dorinţele sunt ascultate. Aşa că nu uita să îţi pui o dorinţă, pentru că sunt şanse ca ea să se îndeplinească.

Pentru un an plin de împliniri şi succese la serviciu, este bine ca în prima zi a anului să faci ceva care are legătură cu acesta. Aşa vei avea spor la muncă şi succese tot anul.

Dar şi spectacolul de artificii de la miezul nopţii are o semnificaţie în tradiţia românească. Se spune că spiritele malefice se tem de zgomot şi de lumina puternică. De aici derivă şi obiceiul de a organiza jocuri de artificii şi de a face zgomot. Aşadar, asigură-te că deschizi sticla de şampanie zgomotos, cânţi tare, iar la ora 24.00 strigi din răsputeri „La Mulţi Ani 2011”!

Din acelaşi motiv se trag clopotele când are loc o cununie. Tot acum, se spune că este bine să deschizi larg uşile casei, pentru a lăsa supărările acumulate în ultimul an să se risipească. Nu în ultimul rând, Anul Nou va fi luminos şi bun dacă se lasă o lampă sau o lumânare aprinsă până la ziua.

Alt obicei care trebuie îndeplinit înainte de noaptea de Revelion este curăţenia generală a casei. Este recomandat, aşadar, că până în ziua de Revelion să termini curăţenia generală şi să întâmpini anul nou într-o casă curată, pentru a avea un an fără griji şi neîmpliniri.

Nu este bine să mături pe 31 decembrie şi pe 1 ianuarie, deoarece, odată cu praful şi gunoiul, vei arunca şi norocul din casă. În schimb, este de dorit ca în prima zi din an să primeşti un cadou.

Pe de altă parte, ghinionul este adus în noul an dacă agăţi în cui calendarul pe noul an înainte de ora zero. În prima zi din an nu este bine să speli. Singurele obiecte pe care le poţi spăla fără ca acest lucru să aibă consecinţe nefaste sunt vasele. Însă ai mare grijă cum le speli, pentru că o farfurie spartă este semn rău şi prevestitor de ghinion şi amăgiri în anul care vine.

De asemenea, nu este bine să plângi sau să strănuţi, altfel vei fi tristă şi vulnerabilă tot anul.

Dacă vrei ca 2011 să fie un an mai bun, nu folosi foarfeca în prima zi a anului, pentru că vei diminua norocul. Vorbele din bătrâni spun că este bine să mănânci peşte pentru că aşa vei aluneca printre probleme la fel ca peştele prin apă.


 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here