Suferi cumva de arsuri la stomac ?

454

arsura stomacSe pare că la un moment dat aproape toate persoanele s-au confruntat cu arsuri la stomac. Acestea provin de cele mai multe ori de la un anumit tip de mâncare picantă, deserturi cu ciocolată sau după o masă copioasă. Aciditatea care se formează nu provine doar de la alimentaţie.

Iar dacă arsurile se întind pe mai multe zile, trebuie să consulţi un medic pentru a descoperi cauza acestora.

Înainte de a merge la un doctor, informează-te însă. S-ar putea să afli chiar tu cauza acestui disconfort. Nu te baza însă doar la propriul diagnostic.

Fumatul

Dacă îţi trebuia un pretex pentru a renunţa la acest obicei destul de nesănătos, iată-l! Fumatul poate produce aciditatea la stomac, conform unor cercetători.

Acesta slăbeşte consistenţa valvei dintre stomac şi esofag, ceea ce determină acidul din stomac să urce la esofag. Ce trebuie să faci pentru a înlătura arsurile la stomac în această situaţie? Renunţă la fumat!

Ulei de peşte

Uleiul de peşte are în componenţă acizi graşi Omega 3, care protejează natural inima de boli, depresie şi multe alte necazuri.

Totuşi, putini ştiu că poate avea ca şi rezultat secundar arsurile la stomac. Uleiul de peşte – nu şi peştele – este răspunzător de efectele secundare la nivel gastrointestinal.

Peştele, în general, are puţine grăsimi dar este bogat în proteine, ceea ce îl determină să fie un aliment ideal pentru cei care se confruntă cu aciditate la stomac.

Stresul

Stresul provoacă aciditatea la stomac, dar relaţia dintre acestea este mai subtilă decât ai crede. Deoarece stresul în sine nu produce o creştere a acidităţii stomacului. Conform unui studiu cauza este modul în care un om stresat îşi distinge simptomele, printre care şi arsurile de la stomac. Se pare că percepţiile sale sunt amplificate, nefiind vorba de un exces de acid. Altfel spus, oamenii stresaţi sunt mai siguri de arsurile lor la stomac, deoarece cred că acestea sunt asociate cu stresul.

Menta

Ceaiul de mentă, capsulele cu ulei de mentă şi adesea bomboanele de mentă provoacă neplăceri la nivelul stomacului. Pretextul este acela că menta are capacitatea de a relaxa valva care separă stomacul de esofag, astfel permiţându-le acizilor din stomac să ajungă la esofag.

Obezitatea

Cu cât ai mai multe kilograme, cu atât eşti mai predispus pericolului de a te confrunta cu arsuri la stomac. Un studiu realizat cu ceva timp în urmă, a relevat faptul că riscul de a suferi de aciditate la stomac se măreşte odată cu indicele de masă corporală. Iar femeile par si mai predispuse, mai ales dacă au intrat la menopauză. Explicaţiile sunt multe. Poate fi şi o dietă necontrolată, surplusul de grăsime de pe abdomen şi chiar chimicalele eliminate de grăsimea din organism.

Genele

Şi dacă eşti o persoană atentă la ceea ce mănânci şi nimic se pare că nu se potriveşte, dar ştii că părinţii sau bunicii tăi au această problemă, de vină ar putea fi ei, şi nu ceea ce mănânci.

Studiile actuale au reliefat că ai şanse de 30% – 40% să ai aciditate la stomac deoarece această predispoziţie ti-a fost transmisă prin gene. Restul, depinde de tine: ce mănânci, dacă fumezi sau nu sau chiar dacă faci mişcare. O altă consecinţă ar fi funcţionarea nu tocmai bună a stomacului sau o hipersensibilitate la acizii stomacali.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here