Sucurile acidulate, pericol pentru sănătate

731
sucuri acidulateDespre băuturile acidulate se spune că nu sunt bune pentru sănătate, că ne distrug dinţii, dacă le consumăm în exces aduc un surplus de kilograme, de asemenea afectează oasele, ducând chiar la apariţia osteoporozei.
Desigur, toate acestea le-aţi aflat de la Tv sau din alte surse de informare.

Şi dacă nici unul dintre efectele consumului de băuturi carbogazose nu vă sperie, ei bine de data aceasta specialiştii vin cu o ştire-şoc. Băuturile acidulate pot provoca cancer.

Pe cât de greu de imaginat vi se pare, pe atât de adevărat este. Aşa cum facem uneori compromisul de a bea un suc acidulat doar pentru a-i face pe plac interlocutorului de la masă, tot aşa de uşor chimicalele din aceste băuturi ne îmbolnăvesc. Chiar dacă sună cinic, poate că o astfel de ştire va avea efectul dorit de specialişti.
Acela ca oamenii să înţeleagă, cu toţii, ca acest gen de băuturi nu aduce nici un beneficiu sănătăţii. Nici măcar gazul care le face plăcute la gust. Nici selecţia dintre branduri nu va asigura un risc scăzut. Toate sunt la fel, cu mai multe E-uri, sau mai puţine, băuturile acidulate rămân cea mai proastă metodă de a va potoli setea, sau pofta de dulciuri.
Totuşi, auzi întrebarea: ”Dar nu ştii cât de greu e să renunţi!?” Dependenţa de zahăr nu este un hop peste care nu se poate trece. Nu este ca şi cum ai fumat o viaţă întreagă şi acum vrei să te laşi. Lucrurile nu sunt la fel. Însă, chiar dacă încercarea de a renunţa la sucurile dulci pare o piatră de încercare, cel puţin în primele zile, trebuie să înţelegeţi că pe parcurs organismul îşi revine. Care este cea mai bună metodă de a vă potoli setea ori pofta de dulciuri? Apa şi fructele. Fructele le puteţi cosuma proaspete ori sub formă de salate. Iar apa rămâne de bază, când vine vorba de nevoia primară de hidratare.
Nu este nici o exagerare, consumul a două băuturi acidulate pe zi poate dubla riscul de a dezvolta cancer pancreatic. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de-a lungul a paisprezece ani de zile. Studiu în care au fost incluşi 60.000 de subiecti din Singapore. Cercetătorii au ajuns la concluzia că aceia dintre noi care consumă mult zahăr sunt expuşi acestei boli. Iar riscul creşte odată cu numărul de pahare servite.
Dacă consumaţi mai mult de două sucuri pe zi, trebuie să ştiţi că sunteţi expuşi acestui risc. Din cei 60.000 de subiecţi, incluşi în studiu, 140 au făcut cancer pancreatic. Însă, un purtător de cuvânt al Cercetării În Cancer, din Marea Britanie, afirma că nu e sigura conexiune dintre cancer şi consumul de băuturi acidulate. Jessica Haris, de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie, afirma că studii din această zonă sunt insuficiente, unele au arătat o conexiune între cancer şi consumul de băuturi acidulate, altele nu au facut-o. “Chiar şi aşa, este important ca oamenii să reţină, că se pot îngrăşa consumând multe sucuri dulci (carbogazoase), iar kilogramele în plus cresc riscul multor forme de cancer, incluzând cancer la sân şi la stomac.”
Şi dacă, nu vă şochează o astfel de ştire, aflaţi că în Marea Britanie 7000 de oameni se îmbolnăvesc anual de cancer pancreatic, în special aceia trecuţi de 60 de ani. În cazul în care doctorul a pus diagnosticul, reuşita tratamentului depinde de stadiul bolii. Cu cât se depistează mai uşor, cu atât tratamentul este eficient.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here