Succes imens pentru Oltenia Brunch, la conacul ,,La Colonelu” din Dobrița

2194

Seria brunch-urilor de la sud de Carpați a revenit cu al doilea eveniment din Oltenia, ce a avut loc în urmă cu circa o săptămână și jumătate, în comuna Runcu, sat Dobrița.

Evenimentul de la Runcu s-a derulat cu respectarea tuturor măsurilor COVID-19. Reuniți în curtea conacului ,,La Colonelu”, reședință a Majestății Sale Regele Mihai I la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, oaspeții au avut ocazia de a interacționa cu producători de miere de albine și produse asociate, meșteri populari care au prezentat tehnica de realizare a țesăturilor metoda tradițională, precum și să asculte istoria de peste 500 de ani a familiei ce administrează conacul încărcat de istorie. Au contribuit la organizare voluntarii asociației și au participat direct beneficiari de finanțare din teritoriul eligibil GAL Cheile Sohodolului.
Nu au lipsit din peisaj preparate locale, unele dintre ele simple, dar pline de savoare. Odată început ospățul cu brânză de oi, șuncă de casă, salată de fasole verde, pate de casă, legume proaspete din grădină, zacuscă de mânătărci și o fasole bătută cu usturoi, și-a găsit locul o varză tradițională cu cârnați de la garniță. După o mică pauză de siestă, chisălița de prune și vișine, îngroșată cu mălai, a stârnit curiozitatea tuturor, iar dovleacul cu lapte și vanilie a desăvârșit experiența gustativă. Cornulețele cu rahat și lubeniță rece au completat praznicul pregătit cu mare drag de către echipa de prieteni reunită: angajați ai asociației, voluntari, colaboratori, bunici, vecini, pe scurt comunitatea locală. A fost momentul perfect pentru transferul de obiceiuri culinare, rețete și tehnici de gătit între generația care a pregătit mâncare pentru a hrăni familia și generațiile care simt că aceste lucruri nu trebuie să se piardă fiindcă ele stau la baza identității noastre culturale.
,,Aflându-ne în zonă cu potențial viticol, nu putea lipsi degustarea renumitului vin de Runcu, ,,licoarea ce așează la masă oameni necunoscuți și ridică de la masă prieteni”. Ce poate fi mai plăcut după o masă copioasă decât o plimbare în sat pentru a cunoaște specificul arhitectural local și a afla poveștile despre aurul haiducilor ascuns în peșterile din Cheile Sohodolului, precum și legenda de la Toaia Dracilor. Așteptăm cu drag oaspeți în zona Runcului de Gorj, moștenire plină de tradiții și obiceiuri puse în valoare în cadrul unităților de cazare”, au transmis organizatorii evenimentului.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here