Sub stindardul PD-L – Directorul MEDSERV MIN disponibilizează pe o parte şi angajează pe alta

377

Picture 094Managerul MEDSERV MIN SA, ,,vizionarul” pensionar Marcel Petrică Iacobescu şi-a pus mintea la contribuţie şi alături de noul său director economic, Alexandru Lopotenco, a realizat o schemă de restructurare a posturilor din unitatea aparţinând SNLO, de stă mâţa-n coadă.

 

Chiar dacă posturile în cauză nu trebuiau eliminate din organigrama societăţii, cei doi au considerat că îşi pot bate joc de salariaţi, şi de dragul partidului slăvit de ambii, PD-L, s-au hotărât să trimită la plimbare şase angajaţi.  În tot acest timp însă alte angajări importante se fac în unitate, numai directorul economic pus recent pe funcţie, având un salariu lunar de ,,doar” 5000 de lei.

MEDSERV MIN SA este o firmă de prestări servicii medicale înfiinţată în urmă cu opt ani. Ea s-a creat odată cu externalizarea acestor servicii din SNLO, având un acţionar majoritar de stat. Unitatea minieră are 98%, iar cele două procente rămase sunt ale Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia şi ale Sindicatului Salariaţilor SC MEDSERV MIN SA. La început, firma nou creată a avut unele probleme de natură financiară dar, din 2005, ea a trecut pe profit, reuşind să-şi achite datoriile la stat. Trebuie menţionat că, la un moment dat, MEDSERV MIN-ul acumulase debite în valoare de 7 miliarde de lei la bugetul statului. Din 2005 şi până în prezent, criză sau nu, firma de prestări servicii medicale a înregistrat tot timpul profit, cifra de afaceri crescându-i de la aproximativ 24 de miliarde în 2002, la aproximativ 53 de miliarde, anul trecut.

Partidul numeşte un director pensionar

img371În iulie 2009, pe linie de partid, este numit în funcţia de director general al societăţii şi totodată preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA), Marcel Petrică Iacobescu, ofiţer în rezervă MAPN, proaspăt absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii ,,Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, pensionat la cerere. La venirea lui Iacobescu în firmă, conform bilanţului contabil al societăţii la acea dată, acesta avea venituri totale în valoare de aproape două milioane patru sute de mii de lei, cheltuieli în valoare de aproape două milioane trei sute de mii de lei şi 115 salariaţi. Potrivit angajaţilor, deşi Iacobescu venea din afara sistemului, el a fost primit destul de bine de către colectiv, dar, pe parcurs, a început să îşi dea arama pe faţă. Acesta a venit, spun angajaţii, cu o concepţie deja formată despre colectiv şi şi-a format o ţintă în a distruge Sindicatul Salariaţilor ,,pentru care a făcut o adevărată pasiune”. Face tot posibilul să ajute crearea unui nou sindicat, numit Prosanitas, făcând presiuni asupra salariaţilor pentru a se înscrie în rândurile lui. De asemenea, instalează o cameră video în holul societăţii pentru a creşte presiunea între salariaţi, motivând în schimb că filmează curtea societăţii. În stilul caracteristic, ducând parcă o luptă cu angajaţii, Iacobescu nu pune în aplicare nici creşterile salariale cu 4,7% aprobate în contractul colectiv de muncă, deşi anul trecut firma înregistrează profit aproape 300 de mii de lei. Bilanţul contabil din 31 decembrie 2009 arată acest lucru dar şi faptul că numărul salariaţilor se diminuase la 105.

Presiuni de campanie şi diplomă pentru Iacobescu

img372În timpul campaniei electorale prezidenţiale angajaţii MEDSERV MIN au parte de alte presiuni, ei fiind obligaţi de Iacobescu să participe efectiv la campania “portocalie”. Oamenii au fost trecuţi pe liste, ori pe grafice, de către directorul general, se plâng salariaţii. Angajaţii au fost trimişi, de asemenea, chiar din timpul programului de lucru, să participe la campania electorală a PD-L. După alegeri, sediul MEDSERV MIN devine apoi spaţiu pentru petrecerile făcute în cinstea victoriei “portocalii”, asta în paralel cu chefurile de la restaurant ale democrat-liberalilor. Pentru activitatea sa de campanie, Iacobescu este premiat cu o diplomă semnată chiar de preşedinte, pe care şi-a înrămat-o şi şi-a aşezat-o în birou. Acest lucru nu stopează însă presiunile, crescute acum pentru cei din cadrul sindicatului angajaţilor din firmă. Asta deoarece Iacobescu îşi dorea un sindicat obedient care să îi stea la picioare şi care să îi accepte orice măsuri de restructurare.

Viziuni de manager

În iunie 2010, în şedinţa CA-ului MEDSERV MIN SA este prezentat ,,Planul de restructurare şi reorganizarea a SC MEDSERV MIN SA pentru perioada 2010-2012”, prin care se propune desfiinţarea mai multor posturi, 7 de asistenţi, 3 de economişti, unul de jurist, postul de contabil şef, cel de secretar şi cel de şofer. Programul este bazat pe o viziune avută de managerul Iacobescu, care nici măcar nu a consultat balanţa lunii mai 2010, care arăta că firma avea chiar şi atunci un profit de 125.000 de lei. La acea dată numărul de salariaţi ai unităţii ajunge la 122. Într-un calcul rapid se demonstrează că acesta a moştenit la venirea sa în firmă, 115 salariaţi, încheie anul 2009 cu 105 şi ajunge în vara aceasta la 122, asta în condiţiile în care de la unitate pleacă vechea secretară iar jurista a fost detaşată. Toate aceste angajări nu au acordul vechiului sindicat.

Victoria Prosanitas

Iacobescu trage apoi sforile pentru a obţine reprezentativitatea noului sindicat, pe fondul suspendării contractului colectiv de muncă. Se face, de asemenea, o nouă organigramă cu 131 de posturi, între care mai apar şi două de director: economic şi comercial. Ele sunt însă cu dedicaţie, unul pentru Ovidiu Olaru care a câştigat procesul cu unitatea şi trebuia repus pe post, plus drepturile salariale restante, şi cel de director economic în care este instalat Alexandru Lopotenco, fost director la Minprest, cumnatul lui Iustin Moţa. Postul de director economic a fost ocupat de Dan Viaşu, până în octombrie 2009, el fiind transformat în cel de contabil şef.

Primul pas spre disponibilizare

În 13 august, după două săptămâni de la începerea negocierilor contractului colectiv de muncă, se convoacă AGA şi CA-ul în aceeaşi zi şi se propune spre aprobare primul pas al programului de restructurare, adică eliminarea a şase salariaţi. Este vorba despre directorul comercial, contabilul şef, secretara, un economist şi un şofer. Se cere aprobarea, de asemenea, a unei noi organigrame în care aceste posturi nu mai apar. Acest pas este făcut de noul director economic, Lopotenco, căruia nici nu i se uscase bine cerneala pe cererea de angajare. Acesta face şi nişte calcule matematice aberante, pentru a demonstra necesitatea disponibilizărilor, în raport cu veniturile şi cheltuielile societăţii. Ilar este însă că în cele două săptămâni de la aprobarea programului şi punerea lui în aplicare, Iacobescu angajează o asistentă la Motru pe perioadă determinată.Pe psihologul societăţii, care era pe perioadă determinată, îl trece pe funcţia de casier, ce era deţinută suplimentar fără nici un spor de un economist, şi îl pune pe perioadă nedeterminată. Angajează şi un director economic cu un salariu de 5000 de lei pe lună. Iacobescu dovedeşte astfel un management dezastruos, benefic politicii PD-L însă, dar şi faptul că într-un an de zile nu a făcut decât să îşi pună în practică viziunile sale profetice, aflate departe de realitate, dovedind că îl doare în cot de angajaţi.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here