Sub patronajul Consiliului Judeţean Gorj – Avanpremieră la Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi” (II)

338

DSCN4879Continuăm să oferim noi informaţii despre bogatul program al ediţiei a XXXI-a, 19-22 mai 2011, a Festivalului Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi”. Într-un monolog-confesiune, scriitorul Ion Cepoi, Directorul Festivalului, ne-a purtat, din memorie, fără a fi nevoie să-l deranjeze pe secretarul Juriului local, scriitorul Viorel Surdoiu, printre numele mari din ţară, amintite în ziarul de ieri, şi acelea răsunătoare din străinătate, despre care vorbim acum.

Scriitori profesionişti şi academicieni invitaţi din peste cinci ţări ale lumii

Normal, începem cu ţara cea mai îndepărtată – Azerbaidjean. Ce-l are în fruntea delegaţiei pe celebrul Cinghiz Abdulayaev, tradus în peste 30 de limbi ale globului, membru al Academiei Naţionale şi secretar al Uniunii Scriitorilor din ţara sa, însoţit de Natiq Rasulzade, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjean, de Dinara Aliyeva, director pentru relaţii externe al Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjean, precum şi de Faxri Karimli, secretar general al Ambasadei Azerbaidjeanului din România. Bulgaria vecină este bine reprezentată de Yordan Kissiov, pictor care a mai fost invitat şi anul trecut la GorjFest 2010, bun prieten al artistului fotograf de talie internaţională – Theodor Dădălău, al Gorjului şi al României, acela care la vernisarea Expoziţiei Taberei GorjFest 2010 la Silistra(Bulgaria), acolo unde este Directorul Galeriilor de Artă Modernă contemporană, le-a înmânat două Diplome de Excelenţă personalităţilor şi autorităţilor judeţului Gorj pentru sprijinirea actului cultural. Este vorba de Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj şi de Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu. Tot din Bulgaria mai sosesc Zdravco Kissiov, membru al Uniunii Scriitorilor din Bulgaria şi al PEN Club Bulgaria, Diana Kissiov, director Galerie de Artă Silistra şi translator, precum şi ataşatul cultural al Ambasadei Bulgariei la Bucureşti. Cu părere de rău, la întrebarea mea în legătură cu ajutorul pe care i l-au dat ataşaţii culturali ai României în ţările respective, scriitorul Ion Cepoi ne-a mărturisit că acesta a lipsit cu desăvârşire. Din Turcia va veni Metin Cenghiz, membru al Uniunii Scriitorilor şi al Sindicatului Scriitorilor din Turcia, director al Festivalului Internaţional de Poezie de la Izmir. I-am lăsat la urmă pe scriitorii sârbi, cel mai important fiind Adam Puslovici, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din Serbia şi membru al Academiei Române, în acelaşi timp. Domnia sa nu vine prima dată în Gorj, şi nici la Târgu Cărbuneşti, unde acum doi ani a plantat un pom iar fotografia din momentul plantării i-a apărut în cotidianul Gorjeanul. Adam Puslovici este şi un valoros scriitor de limbă română, un traducător în şi din limba sârbă de neegalat, fiind unul dintre fondatorii celebrului Festival Internaţional de Poezie de la Strunga, unde bunul său amic Nichita Stănescu a primit Premiul Cununa de Aur. Tot din Serbia mai soseşte, ca invitat, Miljurko Vukadinovici, secretar al Uniunii Scriitorilor din Serbia.

Linişte! Juriile lucrează!

Încă de marţi dimineaţa, membrii Juriului local erau încântaţi dar şi îngroziţi de câtă treabă aveau. Doar Gheorghe Grigurcu, criticul şi poetul ce va fi sărbătorit şi omagiat în cadrul Festivalului „Tudor Arghezi”, aşa după cu merită un om de valoarea sa, pentru împlinirea frumoasei vârste de 75 de ani se odihnea. Îşi pusese subalternii la treabă. Pe Aurel Antonie, preşedintele Reprezentanţei Gorj a Uniunii Scriitorilor din România, pe Adrian Frăţilă, membru USR, pe cei trei mari popeşti-răspopiţi: Ion Popescu Brădiceni, Lazăr Popescu şi Spiridon Popescu. Scriitorul Zenovie Cârlugea, membru al USR, nu face parte din Juriul local, însărcinat cu preselecţia, bănuim, din pricina orelor de la Colegiul Naţional unde-şi desfăşoară activitatea de profesor doctor.Ca o informaţie de ultimă oră, ieri, pe la prânz, numărul plicurilor cu cărţi de poezii, în manuscris, depăşise numărul de 73. Ne bucurăm că al 72-lea plic aparţine talentatului poet ţăran Nicolae Căpăţână, din Prigoria-Gorj, colaborator şi abonat al ziarului Gorjeanul. Cu toate că deciziile sunt secrete, iar acestea vor fi luate de Juriul naţional, cunoscându-i harul lui Nicolae Căpăţână, nu ne îndoim că va lua un binemeritat premiu. Important este că plicul cu volumul său de versuri, în manuscris, a ajuns! Îi ţinem pumnii. (Va urma)

Ion Predoşanu

P.S. Evenimentele Festivalului Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi” – 2011, de vineri seară, de sâmbătă şi duminică le găsiţi numai în Gorjeanul de mâine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here