Sub democrat-liberali, Profitul termocentralelor gorjene, în cădere liberă

440

ce rovinariManagerii Complexului Energetic (CE) Turceni şi a Complexului Energetic (CE) Rovinari au înregistrat în acest an un profit foarte scăzut, faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut.

Astfel, în primele nouă luni din 2009, profitul CE Rovinari a scăzut, potrivit datelor făcute publice de reprezentanţii termocentralei, de cinci ori, în timp ce profitul de la CE Turceni a scăzut de opt ori. De vină pentru lipsa profitului sunt, potrivit conducerii celor două unităţi, cererea de energie foarte scăzută şi investiţiile aflate în derulare.

Sub conducere pedelistului Eugen Tunaru, îndepărtat din funcţie de liderul PD-L Ionel Manţog, dar şi a lui Marian Motocu, pus în funcţie de acelaşi Manţog, profitul net al CE Turceni a suferit o cădere liberă. Dacă pe primele şase luni din 2008, cea mai mare termocentrală din ţară, avea un profit de 87 de milioane de lei, echivalentul a 23,7 milioane de euro, sub oblăduirea lui Ionel Manţog şi a directorului de faţadă, Eugen Tunaru, unitatea obţinea cu greu doar 18 milioane de lei, echivalentul a 4,2 milioane de euro. Conducerea democrat-liberală explica atunci managementul defectuos dând vina pe reducerea vânzărilor dar şi pe constituirea provizioanelor pentru certificatele de emisii de dioxid de carbon. Nimeni nu spune nimic însă de lipsa contractelor de vânzare de energie sau de faptul că şefii termocentralei, schimbaţi de două ori în şase luni, şi-au făcut treaba anapoda. Situaţia nu s-a îmbunătăţit nici după încă trei luni de activitate, deşi conducerea termocentralei s-a schimbat iar. Astfel, dacă anul trecut, în primele nouă luni, aici se obţineau 104 milioane de lei, acum din ianuarie până în septembrie 2009 profitul termocentralei a staţionat doar la 13 milioane de lei. Şi cifra de afaceri a termocentralei, la nouă luni, a fost de doar 814 milioane lei, cu 16% mai mică decât cifra de afaceri din primele nouă luni ale anului trecut, de 970 milioane lei. Reprezentanţii termocentralei au declarat că vinovaţii scăderii profitului şi cifrei de afaceri ar fi cererea de energie foarte scăzută şi retehnologizările şi plăţile necesare împrumutului luat în privinţa reabilitării grupului energetic nr.6. Şi producţia de energie electrică la Turceni a fost cu 22,6% mai mică decât producţia din perioada similară a anului trecut. În primele nouă luni ale 2008, CE Turceni a realizat o producţie de 5.932GWh.
Se dă vina pe mentenanţă
Complexul Energetic Rovinari se confruntă şi el cu aceleaşi probleme legate de scăderea profitului, scăderea cifrei de afaceri şi a producţiei. Astfel, termocentrala a realizat, la nouă luni, un profit net de 9,8 milioane lei, de cinci ori mai mic decât profitul net realizat în perioada similară din anul trecut, de 51,4 milioane lei. Cifra de afaceri a scăzut cu 7%, la 630,2 milioane lei, faţă de 679,7 milioane lei, cât a fost în primele nouă luni ale anului trecut. Producţia de energie electrică a scăzut cu 9%, în primele nouă luni din acest an, la 3.998GWh, faţă de producţia din primele nouă luni ale anului trecut, de 4.383GWh. Pentru aceste situaţii deloc îmbucurătoare, conducerea termocentralei dă vina pe creşterea cheltuielilor cu mentenanţa datorată existenţei unui bloc energetic în modernizare.
Anamaria STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here