Studiul de fezabilitate, finalizat! Centrul Infotrafic îşi aşteaptă finanţarea

598

Primăria Municipiului Târgu-Jiu a finalizat proiectul de punere pe picioare a unui Centru Infotrafic. Estimat la circa 5 milioane euro, proiectul urmează a fi depus în această vară la instituţiile abilitate pentru obţinerea unei finanţări europene.

centru infotrafic (2)Planul de mobilitate urbană durabilă a fost elaborat de către specialiştii Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, acesta cuprinzând mai multe proiecte care, în următoarele luni, vor fi depuse pentru obţinerea unor finanţări europene ori guvernamentale. “Primăria Municipiului Târgu-Jiu deja a elaborat Planul de mobilitate urbană durabilă. Din acesta s-au desprins o serie de proiecte ca o necesitate şi prioritate pentru Târgu-Jiu: modernizarea reţelei de transport în comun cu o valoare estimată la 45 milioane euro; în zona de trafic, vorbim despre realizarea pasajelor pietonale subterane la cele trei intersecţii din centrul municipiului – pentru acest proiect studiul de fezabilitate este în fază de finalizare; modernizare străzi categoria III, IV; şi un nou proiect care deja este gata, un centru de monitorizare a traficului şi intersecţiilor cu valoare estimată la 4-5 milioane euro, care, alături de modernizarea transportului în comun, se vor regăsi în cererea de finanţare pentru accesarea fondurilor europene”, a declarat Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Târgu-Jiu.

centru infotrafic (3)Proiect amplu, cu 4 componente
Specialiştii firmei de consultanţă care au întocmit studiul de fezabilitate pentru Centrul Infotrafic au făcut, ieri, o prezentare a investiţiei, structurată pe patru componente principale. “Sistemul este unul integrat care are mai multe părţi componente, principalele obiective fiind: creşterea fluidităţii rutiere prin implementarea sistemului de management adaptiv al traficului rutier, creşterea atractivităţii transportului public pentru cetăţeni prin oferirea de informaţii în timp real cu privire la sosirea următorului mijloc de transport în comun, îmbunătăţirea siguranţei cetăţeanului în spaţiul public prin instalarea de camere video de supravegherea, instalarea unui sistem modern de recunoaştere a numerelor de înmatriculare care intră sau părăsesc municipiul. Prima componentă a sistemului este cea de management adaptiv a traficului rutier. În prezent, există opt intersecţii semaforizate şi 15 sensuri giratorii. Dintre acestea numai patru sunt semaforizate. Soluţia propusă este la suplimentarea numărului de intersecţii semaforizate, modernizarea celor existente pentru integrarea într-un sistem comun care să fie controlat de acest centru de comandă şi control. Vor fi cuprinse 25 de locaţii, dintre care 18 intersecţii şi șapte treceri de pietoni cu buton. Sunt vizate axa nord-sud şi est-vest.

centru infotrafic (4)Pentru fiecare intersecţie se va realiza integral şi semaforizarea statică, astfel încât să corespundă semaforizării dinamice. Acest management adaptiv al traficului are rolul de a număra vehiculele în timp real care circulă pe arterele pe care este instalat şi modifică timpii de semaforizare, astfel încât pe ciclul de verde să treacă mai multe vehicule. Un mare avantaj al acestui management al traficului este că, prin intermediul centrului de comandă şi control, poate fi integrat şi un sistem de management al transportului public. Se doreşte încercarea unei rute pilot 9 Mai – Artego care să fie dotată cu 12 panouri informative în staţii; pe acestea este afişat pentru călători în cât timp ajunge vehiculul în staţia respectivă. A treia componentă a sistemului este cea de supraveghere video. Sunt incluse 104 camere video care vor acoperi toate intersecţiile în care se montează sistemul de management, toate staţiile de transport public, trecerile de pietoni. Toate aceste camere video, care vor fi de mai multe tipuri, îşi vor transmite informaţiile în centrul de comandă şi control unde sunt înmagazinate conform reglementărilor legale şi pot fi accesate la cerere de factorii care au acest drept. Ultima componentă este sistemul de recunoaştere şi interpretare a numerelor de înmatriculare care constă în nişte portaluri unde sunt instalate camere video ce au capacitatea de a recunoaşte şi interpreta numărul de înmatriculare. Informaţia ajunge la centrul de comandă şi control unde se creează o bază de date cu vehiculele care au intrat şi au părăsit oraşul. Este importantă ca şi instrument de lucru pentru Poliţie, Jandarmerie şi pentru administraţia locală. Aceste portaluri vor fi instalate pe patru intrări-ieşiri în/din municipiu”, a spus Radu Timnea, consultant.
centru infotrafic (5)Creierul întregului proiect va fi Centrul de comandă şi control care va fi amenajat în cadrul unei foste centrale din zona 9 Mai a municipiului Târgu-Jiu. Pentru studiul de fezabilitate al proiectului Centru Infotrafic, Primăria Municipiului Târgu-Jiu a cheltuit aproximativ 60.000 de lei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here