Studenți ai UCB Târgu-Jiu, premiați în cadrul proiectului “Tinerii României la Centenarul Marii Uniri”

500

Între 7-9  septembrie,  s-a desfășurat la Constanța finala concursului de eseuri din cadrul  proiectului  “Tinerii României la Centenarul Marii Uniri”, implementat de Universitatea Ovidius,  alături de alte universități partenere din țară:  “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, “Ştefan cel Mare” din Suceava, “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu și Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, cu sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie. Studioul Regional Radio România Constanța, inițiator al acestui proiect fiind, de asemenea, unul dintre parteneri. Universitatea “Constantin Brâncuși” a fost reprezentată la acest eveniment de domnul Profesor universitar doctor inginer, Liviu Cîrțână, prorector UCB și de Lectorul universitar doctor, Sorin Vîrtop.

De la lansarea sa în luna mai, proiectul “Tinerii României la Centenarul Marii Uniri” a avut  ca obiectiv crearea unui cadru de întâlnire a studenților din diferite centre universitare pentru  promovarea valorilor şi culturii naţionale şi a învaţamântului academic. Au fost organizate ateliere de lucru în comun în cadrul univeristăților și între instituții. Una dintre etapele proiectului a constat în realizarea de eseuri  de către studenți. Aceste eseuri  ale studenților vor fi tipărite într-un volum colectiv special, ce va fi lansat la data de 1 Decembrie 2018. La acestea  se vor adăuga lucrări ale unor cadre universitare și ale unor elevi  din învățământul preuniversitar constănțean, dedicate și aniversării a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la țară. Dintre temele abordate menționăm: ”Rolul elitelor în dezvoltarea României moderne și contemporane”, ”Integritatea – valoare naţională a culturii româneşti”,  ”Reflectarea Marii Uniri în literatura română”,  ”Impactul Marii Uniri în presa din România”,  ”Contribuția Bisericii la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”, ”Economie, justiție și societate la 100 de ani de la Marea Unire”,   ”Contribuția Bisericii la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 ”, ”Alba Iulia – simbol al României în anul Centenarului”, ”Economie, justiție și societate la 100 de ani de la Marea Unire” etc.

Cele mai bune lucrări, premiate la Constanța
La etapa finală a concursului de eseuri, care a avut loc la Constanța, au participat  studenți din țară, ale căror lucrări au fost selectate anterior de către fiecare universitate în parte. Au fost acordate 3 premii  astfel: Gheorghiu Elena, Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, cu tema: Contribuția lui Miron Cristea în promovarea ideii de unitate națională a românilor, Premiul I; Petrea Maria Cristina, Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava, având tema:  Diplomația românească din timpul Marelui Război în slujba idealului Unirii,  Premiul al II-lea; Istudor Georgiana-Isabela, Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, cu tema:  Integritatea de caracter – ca premisă a sacrificiului total. Surprindere monumentală în viziunea lui Constantin Brâncuși, Premiul al III-lea.  De asemenea, Universitatea “Constantin Brâncuși” din Târgu- Jiu a mai reușit să mai obțină și două mențiuni la acest concurs. Tipărirea volumului colectiv se va face în luna noiembrie și va fi lansat în toate instituțiile partenere.
M.S.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here