Student criminal, admis la UCB prin semnătura rectorului Purec

11035

Vlad Scurtu Irimia, din Suceava, condamnat în 2007 la închisoare pentru omor deosebit de grav și tâlhărie, după ce, student fiind, împreună cu iubita sa au omorât un om de afaceri cu lovituri repetate de cuțit și cu o bâtă de baseball, este student la Universitatea ,,Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Tânărul, încarcerat în Penitenciarul Tulcea la regim închis, s-a înscris on-line la Facultatea de Drept a UCB și a fost admis, media sa de bacalaureat fiind 9.04. Admiterea deținutului a fost aprobată de rectorul UCB, Sorin Purec, care a încălcat însă protocolul semnat între Ministerul Educației și cel al Justiției, în cazul accesului la educație al deținuților. Cert este că urmare a erorii rectorului, studentul criminal forțează mâna conducerii Penitenciarului Tulcea să fie adus la Penitenciarul Târgu Jiu, pentru studii, aici deținutul fiind trecut, obligatoriu, la regim semi-deschis, lucru care contravine sentinței judecătorești primite de criminalul sucevean.

Situație ieșită din comună, în aceste zile, la UCB. Asta, după ce rectorul instituției, cel aflat pe funcție deoarece Luminița Georgeta Popescu și-a recâștigat funcția în instanță, dar nu a fost repusă pe post, a admis, prin propria semnătură, un criminal aflat în detenție, la regim închis, să frecventeze cursurile Facultății de Drept a UCB. Mai exact, deținutul Vlad Scurtu Irimia, aflat în detenție la Penitenciarul Tulcea, după ce în 2007 a comis o crimă sângeroasă, împreună cu iubita sa, a găsit un tertip să părăsească această unitate de detenție, unde își execută pedeapsa la regim închis, pentru un transfer cauzat de studii la Penitenciarul Târgu Jiu, la regim semi-deschis. Acesta s-a înscris la UCB, on-line, dar admiterea sa trebuia aprobată de către decanul UCB. Practic, Horațiu Gorun era cel care trebuia să semneze admiterea studentului criminal, dar acesta lucrează la București, fiind împuternicit în locul său universitarul Gavrilescu. Cel din urmă a refuzat semnarea admiterii acestui student, dar a făcut-o rectorul Sorin Purec, prin încălcarea protocolului între cele două ministere. Greșeală lui Purec a revoltat conducerea Penitenciarului Tulcea, care trebuie să transfere în septembrie deținutul la Târgu-Jiu, unde acesta trebuie trecut la regim semi-deschis pentru a frecventa, însoțit de un polițist, cursurile Facultății de Drept. Sorin Purec poate retrage acordul dat, dar asta va atrage după sine un proces al studentului criminal cu UCB. Greșeală rectorului atrage după sine o mulțime de complicații de ordin legal, dar și financiar.

Cine este studentul criminal?
Vlad Scurtu şi Alina Horeanu (ambii din Suceava) au fost condamnați la închisoare pentru omor deosebit de grav şi tâlhărie. Pe 9 februarie 2007, cei doi l-ar fi asasinat pe omul de afaceri botoşănean Daniel Mancaş. Acesta ar fi fost lovit de două ori cu o bâtă de baseball şi ulterior înjunghiat de zeci de ori. Crima s-a petrecut într-un apartament din cartierul ieşean Nicolina, acolo unde studenta locuia cu chirie.
,,Sunt nevinovat pentru 80% din ceea ce mi s-a pus în cârcă”, spune Scurtu. Adică, admite tot (ascunderea cadavrului, vânzarea bunurilor celui mort), dar nu şi crima. Asta deşi, în 2007, presa locală din Iaşi relata pe larg cum Vlad Scurtu a recunoscut crima în faţa magistraţilor. Pe atunci, Alina Mihaela Horeanu era studentă la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, iar Vlad Scurtu Irimia student în anul I la Informatică. Ei au fost acuzaţi că, în februarie 2007, l-au ucis pe Daniel Mancaş, director al unei firme din Botoşani, căsătorit şi tată a doi copii. Cei doi l-ar fi ucis pe Daniel Mancaş (32 de ani) cu multiple lovituri de cutit, după ce anterior fusese lovit cu o bâtă de baseball. Pentru a ascunde cadavrul, cei doi tineri ar fi fost ajutați de doi prieteni, Daniel Brăescu, pe atunci student în anul V la Medicină, şi Alexandru Stan, student la Construcții. Poliţiştii i-au descoperit pe cei patru după ce au luat urma maşinii lui Mancaş, un Audi A4. După audieri, a fost descoperit şi cadavrul botoşăneanului, îngropat într-o pădure de lângă comuna Ciprian Porumbescu din judeţul Suceava.
A.Stoica

Scurtu nu a mai terminat facultatea
Scurtu susţine că nu ar fi avut niciun motiv să-l omoare pe Mancaş, nici din gelozie, nici pentru a-l tâlhări. Pe Alina a cunoscut-o în 2006. Cineva din grupul lui de amici vorbea cu ea la telefon şi, auzind ce urât vorbește fata, a cerut-o şi el la telefon. ,,I-am zis că dacă tot e aşa tare în gură, să mă sune când vine în Suceava”. L-a sunat după vreo două-trei zile şi s-au întâlnit. Aşa a început relaţia lor. Ea era studentă la Facultatea de Economie de la Univ. ,,Cuza”. La scurt timp, a venit şi el în Iaşi. A rămas şi s-a înscris şi la facultate. Scurtu susţine că relaţia dintre ei a durat doar câteva luni. ,,Ne-am certat şi am rămas doar prieteni”. Adică, Scurtu susţine că astfel demontează ,,gelozia”.

Facultatea era doar pretextul, descoperiseră viaţa ,,adevărată”
În paralel, fiecare dintre ei trăia periculos, la graniţa dintre legal şi penal. Scurtu intermedia vânzarea de maşini, haine sau lua mărfuri din depozite pentru care emitea cecuri fără acoperire. ,,Alina lăsase moartă facultatea, nu se mai ducea la cursuri. Venise în Iaşi că era altă viaţă, se putea descurca altfel. Din videochat făcea în jur de 1.000 de euro pe lună”, explică Scurtu. Pe Mancaş l-a cunoscut pe un site de socializare. ,,Alina făcea mai mult decât videochat, iar de pe site-urile astea îşi racola şi clienţii”, afirmă tânărul. Deşi încasa lunar 1.000 de euro, Alina Horeanu se văita tot timpul că nu are bani. Repede îi făcea, repede îi cheltuia pe chirie, haine, saloane. Despre Mancaş, tânărul vorbeşte ca despre un ,,client” oarecare al Alinei. ,,Venea destul de des în Iaşi. Păi ce, întrebam de fiecare în parte ce e, de unde e?”. El l-a cunoscut pe Mancaş prin intermediul Alinei. Afaceristul din Botoşani ar fi vrut să-şi schimbe maşina şi Alina i l-ar fi recomandat pe Vlad Scurtu. ,,Ne-am mai întâlnit o dată în mall în Iaşi, întâmplător”.

Ziua crimei
Pe 9 februarie 2007, ziua fatidică, Vlad Scurtu spune că a primit un telefon de la prietena sa, Alina Horeanu. ,,M-a sunat ea şi mi-a zis: «Vino, că există o problemă». Am întrebat-o ce problemă, dar ea a zis doar atît: «Vino şi vezi». Şi s-a dus în apartamentul Alinei din Nicolina, acolo unde Mancaş ar fi fost deja mort. Apoi, Vlad Scurtu i-ar fi chemat pe ceilalţi doi prieteni ai săi, Daniel Brăescu şi Alexandru Stan, pentru a-i ajuta să scape de cadavru.

Cadavrul a fost plimbat în toiul nopţii prin trei judeţe
,,Am învelit cadavrul în covorul care era în sufragerie. L-am scos pe la 3 noaptea şi l-am băgat în maşina lui, un Audi A4. Şi s-a pus problema unde-l ducem. Alina a sunat-o pe sora-sa (la Frumuşica, judeţul Botoşani), i-a spus despre ce e vorba şi urma să vină soţul soră-sii în Iaşi s-o ajute. Nu avea cu ce să vină. Şi-am plecat noi la soră-sa. Zicea ea că ştie zona. Dar unde ştia ea, nu se putea intra cu maşina. Apoi, ne-am dus în zona Lebăda, la intrarea în Botoşani. Nici acolo nu se putea. Şi-atunci am zis «hai la Suceava, măcar acolo ştiu locul». Între Suceava şi Gura Humorului, unde a fost şi găsit, pe un drum forestier”, povesteşte Scurtu cum au cărat cadavrul prin trei judeţe.

S-au întors şi au luat covorul pe care l-au ars
După ce au aruncat cadavrul, au plecat cu maşina lui Mancaş la Bucureşti, să o vândă. Scurtu avea acolo ,,o combinaţie” cu un tip care putea să-l scape de Audi. ,,Prima dată am vrut să-i dau foc, dar nu în zona noastră. Maşina avea actele. În noaptea de 10 spre 11 eram la Bucureşti. De la Suceava am plecat direct la Bucureşti”. Acolo, i-au plasat-o unui interlop. ,,Pe maşină am luat 900 de euro, dată la viteză”. Iar la Mancaş găsiseră doar vreo 200 de lei. Prea puţin, spune Scurtu pentru a demonta şi acuzaţia de tâlhărie. La scurt timp, tinerii s-au întors în judeţul Suceava. ,,Ne-am întors şi am luat covorul. Să nu fie fire de păr de-ale ei. Prima dată n-a fost îngropat. A doua oară l-am îngropat. Covorul l-am ars”, afirmă Scurtu.

Se comportau firesc, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic
După acest ultim episod, şi-au văzut de treburile lor. „Despre ce s-a întâmplat, nu prea am mai vorbit. Discuţii foarte sumare. Totuşi, stresul era, nu puteai să stai liniştit”. Alertată de familia botoşăneanului, poliţia îl trecuse pe Mancaş pe lista persoanelor dispărute. Momentul în care a fost găsită maşina Audi a fost începutul sfârşitului pentru cei patru tineri. Poliţiştii i-au inclus în cercul suspecţilor. ,,În martie, m-au chemat şi m-au întrebat de dispariţie”. De dispariţie şi nu de crimă, deoarece anchetatorii nu găsiseră cadavrul. Dar poliţiştii n-au aflat nimic de la Scurtu. Chiar şi aşa, la sfârşitul lunii martie, Vlad Scurtu a ajuns în arestul poliţiei. ,,Am fost reţinut vreo 10 zile pentru înşelăciune”. Apoi i-au dat drumul pentru a fi cercetat în stare de libertate pentru cecurile false.

I-au ridicat de la grătar, din zona de agrement Ciric
În paralel, poliţiştii anchetau şi cazul Mancaş. El, Alina Horeanu şi ceilalţi doi erau chemaţi din ce în ce mai des la poliţie, pentru a da declaraţii în cazul dispariţiei lui Mancaş. ,,Pe Alina o chemau zi de zi. După ce au făcut percheziţia în apartamentul din Nicolina unde a stat ea şi au găsit nişte urme de sânge, era bănuiala că s-a întâmplat ceva”. Şi până la urmă, i-au ridicat. ,,Ne-au luat pe 28 aprilie de la grătar la Ciric, să mai pună nişte întrebări. Ne-au localizat telefoanele. Eram eu, ea şi nişte prieteni de la Suceava”. Alina Horeanu a cedat şi le-a spus anchetatorilor unde era cadavrul lui Mancaş. ,,Nimeni nu se aştepta să vorbească, mai ales ea care era cea mai implicată”.
Vlad Scurtu şi ceilalţi doi complici au fost reţinuţi, dar Alina Horeanu a mai stat aproape o lună în libertate, din cauza unui viciu de procedură, declaraţia în care ea povestea faptele fusese dată în lipsa unui avocat. Dar, astfel, poliţiştii îşi făcuseră treaba: găsiseră cadavrul şi îi reţinuseră pe ceilalţi trei.
Iar, după o lună, prin schimbarea încadrării din omor calificat în omor deosebit de grav, a fost închisă şi Alina Horeanu.

Scurtu: ,,Aştept să treacă timpul”
Deşi ar avea posibilitatea, chiar în închisoare fiind, Scurtu n-a mai terminat facultatea. ,,Nu m-am gândit la asta până acum”. Îl mai vizitează părinţii şi prietenii din Suceava. Nu a mai vorbit deloc cu ceilalți doi complici şi nici cu Alina Horeanu. ,,Ne-am văzut pe la instanţe şi atât”. Vlad Scurtu nu are niciun plan de viitor. Nici n-ar putea atât timp cât se află închis în Penitenciarul Iaşi. ,,Aştept să treacă timpul”. ,,Am spălat în apartamentul din Nicolina cu clor de o grămadă de ori şi tot s-a găsit sânge. S-au găsit urme de sânge în maşină deşi interiorul a fost spălat şi respălat.” (Vlad Scurtu)
,,La stabilirea faptului că acţiunea celor doi a fost premeditată prezintă relevanţă şi obiectele folosite de inculpaţi la săvârşirea faptei, aceştia având din faza incipientă asupra lor un spray paralizant, o bâtă de baseball şi un cuţit la îndemână.”, spun judecătorii de la Curtea de Apel Iaşi, în motivarea sentinţei.

1 COMENTARIU

  1. In atenția d-nei Anamaria Stoica,

    Mă numesc SCURTU – IRIMIA Corneliu, tatăl lui SCURTU – IRIMIA Vlad. Vă înștiințez că fiul meu este persoană privată de libertate ce își execută pedeapsa in regim semideschis începând cu luna august 2019.
    Transferul de la Penitenciarul Tulcea la Penitenciarul Târgu-Jiu a fost efectuat la cererea deținutului și a familiei, cu aprobarea Penitenciarului Tulcea cu avizul Agenției Naționale a Penitenciarelor.
    Conform Legii educației statul Român asigură accesul la învățare fără descriminări și considerând că fiecare persoană are dreptul la a doua șansă vă rog respectuos să fiți una din persoanele care îi acordă o șansă pentru reabilitare.
    Conform celor expuse consider ca Domnul Rector nu a fost dus în eroare și nu a încălcat protocolul dintre Ministerul Educației și cel al Justiției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here