Stocurile actuale obligatorii ale CEO pentru iarna viitoare sunt constituite aproape în totalitate! Probleme sunt doar pe transportul cărbunelui

477

Directorii Sorin Boza și Ionel Ilie au dat, joi, asigurări la București că iarna nu va face probleme Complexului Energetic Oltenia, deoarece compania poate acoperi vârful de consum de electricitate în această iarnă. Totul depinde doar de nivelul cererii de cărbune, întrucât există mari probleme cu transportul lignitului din cariere la termocentrale. Declarațiile celor doi reprezentanţi ai producătorului de energie din Gorj au avut loc în cadrul audierilor din Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea ANRE.

La audieri au fost prezenţi, din partea CE Oltenia, directorul general, Sorin Boza, şi directorul comercial, Ionel Ilie. “Încă din 2016 am constatat că avem mari probleme cu transportul cărbunelui de la cariere la termocentrale. Veneam după patru ani de preţuri foarte mici pe toate pieţele, nu aveam asigurat nici măcar 10% din cât ne trebuia să ţinem în exploatare toate grupurile energetice pe care le aveam ca să efectuăm lucrările de mentenanţă pentru a le avea disponibile la capacitate maximă. Am fost de trei ori la Ministerul Transporturilor, cu secretarul de stat de la Ministerul Energiei, să găsim modalităţi de a creşte numărul de navete care pot fi transportate pe calea ferată. A fost imposibil să găsim soluţii pentru a creşte cantitatea de cărbune astfel încât să menţinem stocul pe care îl aveam deja format în septembrie-octombrie, pentru că la producţia şi la cererea de energie care a început să fie din octombrie 2016 nu am făcut faţă să menţinem acele stocuri”, a precizat Ionel Ilie, directorul comercial al CE Oltenia.
Cu toate acestea, compania nu a avut niciodată stocuri mai mici decât cele prevăzute de hotărârea de Guvern, a adăugat el.

Fără cumpărător!
Ilie a arătat că, iarna trecută, când pe piaţa spot de energie (PZU) erau preţuri de 700 de lei pe MWh, CE Oltenia a depus oferte de vânzare a energiei pe un an cu 165 de lei pe MWh, fără a găsi cumpărător. “Deşi în PZU erau preţuri de 700 de lei pe MWh în timpul iernii, noi am scos frecvent la vânzare prin contracte pe termen lung, pe un an, energie la 165 de lei pe MWh şi nu am găsit cumpărător. Cu toată explozia de preţuri din acest an, preţul mediu obţinut în acest an de CE Oltenia pe OPCOM este sub 180 de lei. Pe PZU, CE Oltenia a vândut în primele nouă luni ale anului sub 20%, cu o medie de 240 de lei, iar 5,5% pe piaţa de echilibrare. În acest moment, majoritatea energiei este vândută în contracte pe termen lung şi pe PZU am livrat 5% în ultimele luni. Acum funcţionăm cu 7 grupuri în permanenţă şi maxim 5% în PZU”, a continuat Ilie.
Reprezentanţii CE Oltenia au fost întrebaţi dacă au rămas vreodată fără cărbune.
“Chiar dacă am mers şi cu 11 grupuri, nu s-a pus niciodată problema să rămânem fără cărbune şi DEN (Dispeceratul Energetic Naţional – n.r.) poate confirma asta. Chit că a fost foarte greu, nu am oprit niciodată niciun grup din lipsă de cărbune în ianuarie – februarie”, a răspuns directorul general, Sorin Boza.

1,4 milioane de tone, miercuri, la CEO!
Potrivit lui Boza, stocurile actuale obligatorii pentru iarna viitoare sunt constituite aproape în totalitate: miercuri existau stocuri de 1,4 milioane de tone, cu targetul de 1,5 milioane de tone pentru 15 noiembrie.
“La vârf de sarcină veţi putea asigura continuitatea în funcţionare?”, a întrebat deputatul Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de anchetă. “Fără nicio problemă, domnule preşedinte. Vom fi prezenţi acolo”, a răspuns Boza, însă Ilie a adăugat: “Depinde de cât va fi cererea, domnule preşedinte. Nici acum nu putem transporta mai mult decât înainte (cărbune pe calea ferată – n.r.)”.
În continuare, membrii comisiei au vrut să afle dacă la începutul lunii ianuarie CE Oltenia mai avea stocuri doar pentru patru zile, aşa cum a declarat la acea dată ministrul Energiei, Toma Petcu. Reprezentanţii CE Oltenia au răspuns că ministrul s-a referit la stocurile din curtea termocentralelor, care ar mai fi ajuns timp de patru zile doar în situaţia în care nu s-ar mai fi produs deloc cărbune în cariere, însă acest lucru nu este foarte relevant, întrucât au existat ierni când în curtea centralelor mai erau stocuri doar pentru două zile.

I-a dat dreptate ministrului Petcu
“Afirmaţia ministrului a fost corectă, a spus că este cărbune pentru 4-5 zile dacă nu mai căram nimic. Rovinari este singura centrală care se alimentează direct din carieră pe bandă, dar are 3 grupuri din cele 11 ale complexului”, a precizat Boza.
Oficialii CE Oltenia au adăugat că producătorul pe care îl reprezintă nu a cerut niciodată pe PZU un preţ mai mare de 300 de lei în acest an, deci nu a speculat condiţiile din piaţă. Comisia parlamentară de anchetă i-a chemat, joi, la audieri pe reprezentanţii Transelectrica, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz, Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, Electrocentrale (Elcen) Bucureşti, OPCOM şi Dispeceratul Energetic Naţional. Dintre aceştia, singurii care nu au fost prezenţi au fost oficialii OMV Petrom, care au transmis că vor răspunde în scris întrebărilor Comisiei.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here