Stocuri goale, livrări continue: Cărbunele din Cariera Lupoaia, direct în vagoane către termocentrale

856

Carierele din zona Motru lucrează non-stop, de o lună de zile, pentru a livra cărbunele necesar termocentralei din Turceni și Ișalnița. Tonele de lignit scoase din carieră au ajuns să nu mai staționeze mai deloc în depozite, deoarece imediat ce ajung de pe benzi se varsă direct în vagoanele, care ajung apoi la termocentrale. Minerii vorbesc că producția în Motru a bătut recordul, asemenea cantități de cărbune nemaifiind produse și livrate din comunism.
“Cam 9000 de tone de cărbune se livrează zilnic de la Cariera Lupoaia”, susține liderul de sindicat al unității, Nicu Bunoaica menționând în schimb că producția record nu se regăsește și în salariile minerilor. “Urmare a acestei activități, salariile angajaților de la această carieră ar fi trebuit să crească, deoarece chenzinele angajaților din minerit sunt cu mult sub cele ale energeticienilor din CEO”, a completat Bunoaica.

Consiliul de Supraveghere, la Mătăsari
Liderul sindical susține că este nemulțumit și în legătură cu discuțiile Consiliului de Supraveghere al CEO, întrunit vineri la ora 11.00 la Mătăsari, la care au fost prezenți membrii Directoratului, deoarece pe ordinea de zi nu s-au aflat problemele din cariere, ci viitoarele disponibilizări. “Aici s-a discutat despre numărul de 2000 de disponibilizați, care nu s-a bifat pe anul în curs, fapt care va atrage după sine o problemă serioasă de salarizare pe luna decembrie, potrivit oficialilor CEO. Tot dânșii au comunicat la Mătăsari că vor încerca o rectificare de buget, care va rezolva provizoriu această problemă, dar bugetul pe 2017 va începe cu un minus la fondul de salarii”, a specificat Bunoaica.
Acesta este de părere însă că o parte din problemele de salarizare ale CEO ar fi însă rezolvate dacă personalul TESA de la executiv, care este stufos și prea bine plătit, ar susține și examene pe posturile și ele reduse. Bunoaica a pomenit, în acest context, de numărul TESA vehiculat de către Laurențiu Ciobotărică la ședința de la Mătăsari, directorul specificând în fața celor prezenți că executivul poate funcționa și cu 70 de TESA. Tot Ciobotărică ar fi spus vineri, potrivit liderului sindical, că, în opinia sa, pregătirea profesională a personalului TESA, care nu a susținut examene pe posturi, ar lăsa oricum de dorit.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here